Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az Európai Bizottság hatékonyabbá tenné az uniós antitrösztszabályokat

2017-03-22 18:11:00

 Az Európai Bizottság új előírásokkal kívánja elérni, hogy a tagállami versenyhatóságok hatékonyabban tudják érvényesíteni az uniós antitrösztszabályokat - mondta az unió versenyjogi biztosa szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján.

    Margrethe Vestager kijelentette: a tagállami versenyhatóságok pozícióját kívánják erősíteni, azt szeretnék, hogy azok képesek legyenek független döntéshozatalra, hatékony és közös eszköztárral rendelkezzenek a jogsértések megszüntetése és szankcionálása érdekében.
    A nemzeti hatóságoknak olyan eszközökkel kell rendelkezniük, amelyek az uniós antitrösztszabályok megsértése esetén lehetővé teszik az arányos és elrettentő erejű szankciók kiszabását, arra kell ösztönözniük a vállalatokat, hogy szolgáltassanak bizonyítékot a jogellenes kartelltevékenységről, valamint rendelkezniük kell a bizonyítékok beszerzéséhez szükséges valamennyi hatáskörrel, például a mobiltelefonon, laptopon és táblagépen tárolt adatok lekérdezésének jogával.
    A bizottság közleményében kiemelték, a nemzeti versenyhatóságok eredményes fellépése hozzájárul a piac valódi egységéhez, előmozdítja a piaci versenyt, a munkahelyteremtést és a növekedést. A bizottság minden egyes nemzeti versenyhatósággal szorosabbra fogja fűzni partneri kapcsolatait, hogy előmozdítsa az egységes piac működését, ami egyaránt szolgálja az európai fogyasztók és vállalkozások érdekeit.