Emma napja van. | 2024.04.19

A kijevi parlament határozatban sürgette Washingtont, hogy erősítse meg ukrán-amerikai védelmi együttműködést

2017-03-22 14:57:00

A kijevi parlament szerdán elfogadott határozatában felhívta az Egyesült Államok törvényghozását, hogy kössön védelmi megállapodást Ukrajnával, továbbá adjon úgynevezett "legfőbb NATO-n kívüli szövetségesi státust" az országnak.

    Az indítványt a 450 fős ukrán parlament 232 tagja szavazta meg. A döntéshozatalkor 327 képviselő volt jelen az ülésteremben. 
    A határozatban a képviselők indoklásul hozták fel az 1994-ben létrejött budapesti memorandum "betűjét és szellemét". A magyar fővárosban tető alá hozott memorandumot Ukrajna, Oroszország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok írta alá. A dokumentumban Ukrajna lemondott atomfegyvereiről, cserébe azért, hogy a nagyhatalmak szavatolják szuverenitását és területi épségét. 
    A parlament rámutatott arra, hogy a kétoldalú védelmi megállapodás Ukrajna és az Egyesült Államok között, valamint az legfőbb NATO-n kívüli szövetségesi státus jelentős hatást gyakorolna az ország elleni "orosz agresszió" megfékezésére, valamint a háború egész Európára történő kiterjedésének megakadályozására.
    A határozatban az ukrán parlament megjegyezte, hogy az "Oroszországi Föderáció agresszív politikája" nem korlátozódik Kelet-Európára, hanem veszélyt jelent az egész kontinens biztonságára, azon felül a globális stabilitásra.
    Petro Porosenko ukrán elnök már 2014. szeptemberi washingtoni látogatását sürgette, hogy az Egyesült Államok biztosítson Ukrajna számára ilyen partneri státust. "Erőteljesen arra bátorítom az Egyesült Államokat, hogy adjon Ukrajnának különleges biztonsági és védelmi státust, ami a  legmagasabb szintű együttműködést jelenti a nem NATO-tag szövetségeseivel" - indokolta akkoriban kérését Porosenko felszólalva az amerikai kongresszus két házának együttes ülésén.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó