Tivadar napja van. | 2024.04.20

Őrizetbe vettek három feltételezett dzsihadisták két spanyol városban

2017-03-22 14:11:00

A spanyol hatóságok őrizetbe vettek három marokkói származású férfit szerdán, mert gyaníthatóan kapcsolatban állnak az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezettel.

    A katalán rendőrség tájékoztatása szerint toborzással, a beszervezett személyek radikalizálásával, és a dzsihadizmus éltetésével, tanainak internetes terjesztésével gyanúsítják azt a két férfit, akit a Barcelona közelében lévő Roda de Ter nevű településen vettek őrizetbe. Mindketten marokkói állampolgárok, 26 és 37 évesek.
    Tőlük függetlenül, egy másik akcióban fogták el a hatóságok a harmadik férfit, a Valencia melletti Benetússer településen.
    "Valós veszélyt jelentett a közbiztonságra" - áll a spanyol belügyminisztérium közleményében a gyanúsítottról, továbbá az, hogy rendkívül aktív volt, az interneten több száz, az IÁ-hoz kapcsolódó tartalmat osztott meg, üzeneteiben pedig méltatta a terroristák támadásait.
    A 45 éves férfi, aki már spanyol állampolgár, az interneten keresztül toborzott harcosokat a terrorcsoport számára azzal a céllal, hogy konfliktuszónákban utazzanak, és ott működjenek együtt a terroristákkal.
    Spanyolország a 2015. június 26-i, Tunéziában, Franciaországban és Kuvaitban elkövetett támadásokat követően módosította terrorvédelmi készültségét 4-es, magas kockázatú fokozatra az öt pontos skálán. Azóta a spanyol hatóságok 195 embert fogtak el a terrorszervezettel fenntartott kapcsolatuk miatt.