Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kijevet meglepte Semjén Zsolt autonómiával kapcsolatos kijelentése

2017-03-22 13:59:00

 Kijevet meglepte Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes hétfőn Budapesten tett kijelentése a szomszédos országokban élő magyar kisebbségek autonómiáinak létrehozásáról - közölte az ukrán külügyminisztérium szerdán honlapján közzétett közleményében.

    Semjén Zsolt a Kisebbségi jogok, érdekképviselet, autonómia című kiadvány aktuális köteteinek bemutatóján azt mondta, hogy a külhoni magyarság megmaradása attól függ, sikerül-e előrelépni vagy sem az autonómia területén, a magyar érdekérvényesítés pedig egyenesen arányos a külhoni magyar pártok választási sikerével.
    A kijevi külügyi tárca kiemelte, hogy Magyarország fontos partnere Ukrajnának, és mindig is az volt. "Nagyra értékeljük a kétoldalú kapcsolatok baráti jellegét és a magas színvonalú konstruktív együttműködést. Arra számítunk, hogy jószomszédi kapcsolataink a jövőben is államunk területi egysége, szuverenitása és alkotmánya tiszteletben tartásán alapulnak. Bármiféle spekulációk ebben a témában nem felelnek meg a két ország és népeink érdekeinek, és reméljük, hogy nem tükrözik Budapest hivatalos álláspontját" - áll a külügyi közleményben.
    Az ukrán külügyminisztérium szerint a két országnak együtt kell ellenállnia azoknak a kísérleteknek, amelyek kihasználják a nemzetiségi kisebbségi jogok szavatolásának kérdését - így Semjén Zsolt szavainak értelmezését is - a bizalmatlanság és a félreértés légkörének szítására, ahogy azt a közlemény fogalmazása szerint az orosz agresszor már több ízben megtette. 
    Kijev úgy vélekedett, hogy az ukrán vezetés és a magyar közösség sokéves erőfeszítéseinek köszönhetően az Ukrajnában élő magyar kisebbség kulturális, vallási és oktatási igényeinek teljesítése több tekintetben példaként szolgálhatnak a térség sok más országai számára.