Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kormánykitüntetéssel és három millió forinttal díjazták az izsófalvai uborkatermesztést

2017-03-22 10:41:19

Korábban hírt adtunk az izsófalvai képviselő-testület önfeloszlatásáról és az odavezető okokról. Március 1-én tartott falugyűlésen a képviselő-testület Ötvös Bélát, a polgármesterrel perben és haragban álló képviselőt bízta meg a levezetéssel. A falugyűlésen, melynek az lehetett az egyedüli célja, hogy a polgármestert lejárassák, gondosan elhallgaták, kicsinyítették az elmúlt évek eredményeit. Sorozatunk következő részében a 2015. december negyedikén, kormánykitüntetéssel és három millió forinttal díjazott izsófalvai uborkaprojektet mutatjuk be.

2014-ben megválasztott polgármester, Simon Ottó, változást ígért a településen a nyomasztó munkanélküliség felszámolására. A közmunka-program korábbi gyakorlati megvalósítását mereven elutasította, az utak kapirgálása-, és a vízgereblyézés helyett értékteremtő program után nézett.

10 km hosszú uborka ültetvény Izsófalván, melyet kormánykitüntetéssel és 3 millió forinttal jutalmaztak

Simon Ottó Izsófalva polgármestere: Izsófalván egy kevés föld állt rendelkezésre, pontosan 7 hektár, és ehhez szereztem még 7,5 hektár állami földet 20 éves ingyenes használatra. Ez a földmennyiség már elegendőnek látszik egy komolyabb közmunkaprogram elindításához. Az iparszerű, bakhátas, lugasos művelésű, csepegtetős uborkatermesztés jöhetett szóba értékteremtő közmunka-programként. Szabolcsban találtunk egy olyan vállalkozást, amely hajlandó volt a technológiai feltételeket az önkormányzat részére biztosítani, és ellenértékként uborkával fizetünk a későbbiekben. Ahhoz, hogy rentábilis legyen a termesztés, partnereket kellett szerezni.

Sajomente: Hogyan értékeli az „uborkaprojektet”?

Seszták Ottó, Sajóivánka polgármestere: Az izsófalvai polgármester megkereste Sajóivánkát, felajánlva egy uborkatermesztési projektben való részvételt. A felkérés részletes vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy részt veszünk benne, és bátran állíthatom, nem bántuk meg. Az uborkatermesztést értelmes, értékteremtő munkának tartjuk, amely feszített munkatempót igényel a termesztés ideje alatt. A szakértelmet a vállalkozó szakemberei biztosították. Napra lebontva jöttek a technológiai utasítások: mikor kell öntözni, permetezni, Izsófalva pedig koordinálta a többi önkormányzat, Izsófalva, Múcsony, Sajóivánka, Rudolftelep termésének a válogatását és szállítását. Izsófalva nélkül nem jöhetett volna létre ez a nagyszerű program, mert a rentábilis termesztési méretből ők vállalták oroszlánrészt kb. 10 km-nyit. A sajóivánkai önkormányzatnak bevétele származott a termesztésből, az uborkát megvásárolták, sőt magánszemélyek is vettek. Bőven jutott a konyhára is. Nem utolsósorban a közmunkások értelmes munkát végeztek.

Szállításra váró leválogatott uborkák

Viszlai Viktor, Múcsony polgármestere: Múcsony a kezdettől részt vesz az uborkatermesztésben. Értelmes tevékenységnek tartom, mert értéket állítunk elő. Ez a tevékenység nagyon nagy szakértelmet és kitartást igényel, hiszen abban a négy hónapban, míg a termesztés folyik, állandóan készen kell állni a különféle munkafolyamatok elvégzésére. A megtermelt uborkának piaca van és pénzt kapunk érte. Ez a tevékenységi forma alkalmas arra, hogy a közmunkából átvezessen a gazdaság világába. Több ilyen hasznos projektre lenne szükség. Az uborkatermesztésben résztvevő Izsófalva, Sajóivánka, Múcsony, Rudolftelep együttműködése pedig példa lehet más települések számára.

Rozlozsnik Jánosné, Rudolftelep polgármestere: A start munkaprogramban nem volt még ilyen tevékenység, amiből ennyi haszna lett volna az önkormányzatnak, a településen előknek, és az intézményeknek. A konyhánk raktárait elláttuk uborkával, és télre is beraktároztunk. A településen élő emberek jelképes összegért vásárolhattak. Ameddig lehet folytatni szeretnénk a projektet, mely Izsófalva nélkül nem jöhetett volna létre, és ezt Rudolftelep nevében köszönöm.

Sajómente: Miben lett más a közmunkaprogram 2014 után?

Simon Ottó: Meg kell nézni, hogy 2014 előtt hogyan működött ez a program, amelyet Ötvös Béla akkori alpolgármester irányított. Mint valami szükséges rosszat úgy kezelték. Településrendezés, patakmeder tisztogatás, egy db fóliasátorban folyó időleges növénytermesztés. Ennyi volt az összes tevékenységi kör, amely nem adott megfelelő elfoglaltságot a nagyszámú közmunkásoknak, tovább mélyítette a bajba jutott emberekben a feleslegesség érzését. 2014 után elindítottuk az uborkatermesztést, növeltük a fóliasátrak számát, savanyító üzemet működtetünk. Beindult az állattenyésztés. Két anyadisznóval kezdtük, ma már 25 db saját nevelésű sertés mellé újabb 25 malacot vásárolunk. Saját konyhánkat hamarosan el tudjuk látni hússal, zöldséggel, savanyúsággal egész évben. A településen térkövezünk, és egyéb munkát végzünk olyan időben, amikor nem kötik le a közmunkásokat a mezőgazdasági tevékenységek.

Sajómente: Mennyibe került az uborkatermesztés beindítása és honnan volt rá forrás?

Simon Ottó: Az állam pénzzel és eszközzel támogatja a közmunkaprogramot. Az adott önkormányzaton múlik, hogy közmunkásai vizet gereblyélnek, vagy értéket teremtenek. 2014 után Izsófalván elindultak az értékteremtő programok, amelyek későbbiekben önálló gazdasági tevékenységként is megállják a helyüket. Ez a távlati cél. Az uborkatermesztés beindítása 9 millió forintba került, amelyet a vállalkozó előfinanszírozott eszközök, palánta, technológia, 2500 betonoszlop, háló, 30 km acélsodrony stb. átadásával. A megtermelt uborkával fizettünk érte. Tavaly nullszaldóra futottunk ki, amely azt jelenteti, hogy mindent kifizettünk, és az összes eszköz az önkormányzat tulajdonába került.

Sajómente: Hogyan működik a települések közötti együttműködés a termesztésben?

Simon Ottó: Négy település – Izsófalva, Múcsony, Sajóivánka, Rudolftelep - kezdte el az uborkatermesztést, amely mára már kormányprogrammá vált Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Számos település polgármestere megtekintette az izsófalvai projektet, jöttek és tájékozódtak, tapasztalatot gyűjtöttek, majd otthon beindították a termesztést. Izsófalván kb. 10 km hosszú ültetvényen folyik a termesztés. Van válogatógépünk, és a többi településen termesztett uborkát is itt válogatjuk le, innen szállítja el a vállalkozó. Nagyszerűen együtt tud működni a négy önkormányzat.

Simon Ottó polgármester átveszi a "Legötletesebb kiállító" díjat

Sajómente: Említette, hogy több elismerést kapott Izsófalva közmunka-programja.

Simon Ottó: Az elismerések a közmunkában dolgozó munkatársakat illeti, ugyanis elsősorban ez az ő érdemük. 2015. évben részt vettünk a közmunkát bemutató megyei kiállításon. 135 kiállító közül Izsófalva elnyerte a „Legötletesebb kiállító” címet. 2015. december 4-én pedig az uborkaprojekt kormánykitüntetést és három millió forintot kapott.

Sajómente: Falugyűlésen Ötvös Béla képviselő azt állította, hogy szinte semmilyen információt nem kapnak pl. az uborkatermesztésről.

Simon Ottó: A képviselő-testületet az előírt módon tájékoztattam. A 2016-os falunapon a színpadon megmutattam a kitüntetést a résztvevő embereknek.

Sorozatunk következő részében bemutatjuk az önkormányzati képviselő – testület feloszlatásához vezető okok valódi hátterét, és a március 1-jén tartott falugyűlés videó-összefoglalóját.

Még számtalan kérdést szeretnénk Simon Ottó polgármesternek feltenni, ezért meghívtuk a BRTV stúdiójába, hogy a facebookon is nyomon követhető elő adásban kérdezzük. A polgármester elfogadta a felkérésünket, és április 4-én 18 órai kezdettel a BRTV portré műsorának lesz a vendége, amelyet a www.sajomente.hu, és facebookos oldalán nézhetnek meg, kérdéseiket a 06/20 364 78 86 -os telefonszámon tehetik fel.
(di)