Emma napja van. | 2024.04.19

Simicskó: a NATO a biztonság garanciája

2017-03-22 10:02:02

A NATO a biztonság garanciája, és a tagállamoknak együtt kell megtalálniuk a hatékony válaszokat a kihívásokra - mondta a honvédelmi miniszter szerdán Budapesten, a NATO kétnapos budapesti transzformációs szemináriumának megnyitóján.

    Simicskó István kiemelte: Magyarország az erős és jól működő NATO-ban érdekelt, ez Európa biztonságának alappillére is. Gyorsan kialakulhatnak újabb biztonsági kihívások a világban, hamar intenzív válságok alakulhatnak ki, ezért kulcsfontosságú a stabilitás megteremtése és garantálása - jelentette ki. 
    Kifejtette: a legnehezebb az, hogy ma kell felépíteni a jövőnk biztonságát, hogy a jövő kihívásaira is megfelelő válaszokat adjunk, és ezt csak együtt tudjuk megtenni.
    A jelenlegi biztonsági helyzetet értékelve közölte: Európa biztonsági környezete jelentősen romlott az elmúlt években. A problémák között említette az instabil államok számának növekedését, az illegális, tömeges migráció okozta bajokat, veszélyeket, a terrorcselekményeket Európa nagyvárosaiban, a terrorizmus intenzívebbé válását világszerte, valamint az ukrán válságot. 
    A honvédelmi miniszter szerint egyszerre kell a keleti és a déli kihívásokra választ találni. Ugyanakkor "minden baj lehetőség a közös cselekvésre", és ez megerősítheti az együttműködést, a szolidaritást a tagállamok között - vélekedett.
    Arra is kitért, Magyarország támogatja az új amerikai elnök és védelmi miniszter azon javaslatát, hogy nagyobb szerepet kell vállalnia a NATO-nak a terrorizmus elleni küzdelemben, és egyetért azzal, hogy az európaiaknak többet kell költeniük a védelemre. Magyarország tízéves fejlesztési tervet állított össze, a Zrínyi-tervet, amelynek révén a honvédséget felvértezik olyan képességekkel, amelyekkel megfelelhet az új típusú kihívásoknak - mondta. Hozzátette: emellett a kormány döntött arról, hogy még az idén új védelmi kutatóközpontot hoznak létre.
    Rose Gottemoeller NATO-főtitkárhelyettes hangsúlyozta: a NATO súlyos kihívásokkal néz szembe, de a szövetség erős marad, ha képes alkalmazkodni a változásokhoz.
    Mint mondta, a mostani szeminárium célja, hogy a tagállamok együttműködése jobb legyen, a szövetség hatékonyabban felelhessen meg a kihívásoknak. A biztonsági környezet valóban változik, de korábban is sokszor kellett már alkalmazkodnia a NATO-nak, hogy megfeleljen a kihívásoknak, hatékonyabb legyen, az alkalmazkodás eddig is a siker kulcsa volt - emlékeztetett. 
    A szövetség főtitkárhelyettese megjegyezte: a NATO-nak azt kell szem előtt tartania, hogy ha a szomszédos országok, régiók stabilak, akkor "mi is nagyobb biztonságban vagyunk".
    Közölte: elkötelezettségre, a tagállamok egységére, innovatív gondolkodásra és nagyobb védelmi kiadásokra van szükség, de nemcsak többet kell fordítani a védelemre, hanem fontos az okosabb finanszírozás is.
    Denis Mercier vezérezredes, a NATO transzformációs parancsnokságának főparancsnoka arról beszélt, a szeminárium egyedülálló lehetőséget biztosít arra, hogy megvitassák, a NATO hogyan alkalmazkodhat a gyorsan változó biztonsági környezethez, hogyan javíthatja folyamatosan a teljesítményét. Soha nem látott fenyegetésekkel kell szembenéznie az euroatlanti térségnek, ami szoros együttműködést igényel a tagállamok részéről, mert egyetlen ország sem képes egymaga megbirkózni az összes kihívással - hangsúlyozta.
    A szövetség szemináriumán részt vesznek a 28 tagállam NATO-nagykövetei, katonai képviselői, valamint biztonságpolitikai szakértők. 
    Siklósi Péter védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár korábban azt mondta: ez a szervezet legnagyobb tudományos konferenciája, mintegy 350 résztvevővel, ezért Magyarországnak komoly elismerés, hogy megkapta a rendezés jogát. Az évente megrendezett szakmai konferencia mindig a NATO előtt álló kihívásokkal foglalkozik: ilyen jelenleg Oroszország, az Iszlám Állam terrorszervezet és a terrorizmus, valamint a kibertér kihívásai - közölte.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó