Auguszta napja van. | 2024.03.29

Emberi egészségre ártalmatlan volt az az anyag, amelyet Makó közelében dobtak ki egy kisteherautóból

2017-03-22 07:42:35

Emberi egészségre ártalmatlan anyagot szállított az a férfi, aki a pénzügyőrök elől menekülve kisteherautójából kidobta a vízzel érintkezve rovarölő ideggázzá alakuló fehér port - közölte a Békés Megyei Kormányhivatal békéscsabai járási hivatalának agrárügyi főosztálya szerdán az MTI megkeresésére .

    Mint írták, az összesen 42 kilogramm Saturn Terra talajfertőtlenítő szert lefoglalták. A szer engedélykötelesnek számít, ugyanakkor eredete ismeretlen, mivel származását jelző dokumentumok nem voltak a sofőrnél.
    A klórpirifosz hatóanyag-tartalmú szert összegyűjtötték a helyszínen a szakemberek. A kiszóródott anyag miatt az emberi egészség és a környezet veszélyeztetése nem áll fenn - hangsúlyozták.
    A szer a kormányhivatal vegyszerraktárába került, megsemmisítését elrendelték - tették hozzá.
    Az eset a "közelmúltban" történt, a magyar sofőr Tótkomlós és Makó között haladt járművével, és az ellenőrzést észlelve hirtelen irányt váltott, megpróbált elmenekülni a járőrök elől - írta kedd reggeli közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A pénzügyőrök üldözni kezdték, és eközben a férfi egy nagyobb kartondobozt dobott ki a teherautóból.
    Miután megállították a járművet, a pénzügyőrök visszamentek a kidobott dobozhoz, amelyben 42 kilónyi, zacskókba csomagolt, ismeretlen fehér por volt, amelynek egy része szétszóródott.
    A járőrök értesítették a kormányhivatal szakhatósági szervének munkatársait, akik a helyszínen megállapították, hogy a vegyszer Magyarországon nem engedélyezett, "ártalmas" besorolású. Mivel aznap folyamatosan esett az eső, a kiszóródott porból pedig vízzel érintkezve veszélyes idegméreg lett, értesítették a rendőrséget is.
    A sofőr a szállítmányáról semmilyen okmányt, bizonylatot nem tudott bemutatni, a beszerzés körülményeiről pedig többféle, egymásnak ellentmondó változatot adott elő.
    A sofőrrel szemben méreggel visszaélés bűncselekményének gyanúja miatt nyomozást rendeltek el - közölte a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI-vel.