Gedeon napja van. | 2024.03.28

Akár meg is duplázható a határ menti létszám a vezérkari főnök szerint

2017-03-21 08:26:00

 

A most elkészült határvédelmi bázisok konténerei bővíthetőek, akár meg is duplázható az ott szolgálatot teljesítők létszáma - mondta a Honvéd Vezérkar Főnöke az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.

 

    Benkő Tibor felidézte: eddig is fontos szempont volt, hogy a határvédelmi feladatokban résztvevő katonák számára minél komfortosabb elhelyezést biztosítsanak. 
    Korábban volt, hogy valakinek egy órát kellett utaznia a szolgálati helyére, majd ugyanennyit haza, így ez 12 órás szolgálatnál 13-14 órás igénybevételt jelentett. 
    Kitért arra is, hogy a nagy hidegben sokat foglalkoztak azzal, hogyan tudják elviselhetőbbé tenni a szolgálatot. Mint megjegyezte: mínusz 15 fokban, hideg szélben állni bármilyen ruházatban embert próbáló feladat. 
    Ezért a határoknál melegedő sátrakat állítottak fel, termoszban meleg teát biztosítottak a katonáknak, továbbá gépjárműbeszerzések révén gyalogos járőrök helyett gépjárművel is elláthatták a határ menti szolgálatot - fejtette ki a vezérkari főnök.
    A déli határ védelmében résztvevő katonák elhelyezésére szolgáló négy határvédelmi bázis elkészült, az utolsó ilyen létesítményt hétfőn adták át Hercegszántón. 
    Benkő Tibor vezérkari főnök az M1 műsorában elmondta: a konténerek között vannak lakó- és étkezőkonténerek is, továbbá orvosi rendelő és más kiszolgáló helyiségek, mint például mosókonyha, kultúrhelyiség. Az internetelérés is biztosított.