Emma napja van. | 2024.04.19

A bírói függetlenségről és az abortuszról kérdezték Donald Trump elnök jelöltjét

2017-03-20 20:11:10

Megkezdődött Neil Gorsuch, a  Donald Trump elnök által a legfelsőbb bíróság tagjának jelölt jogász szenátusi meghallgatása hétfőn.  Először a bírói függetlenségről és az abortuszról kérdezték őt. 

    A 49 éves denveri Neil Gorsuch bírót január végén Donald Trump elnök jelölte a tavaly februárban elhunyt konzervatív főbíró, Antonin Scalia helyére. A szintén elkötelezett konzervatívként számon tartott Gorsuch bírót a szenátus igazságügyi bizottsága hallgatja meg. A nyilvános meghallgatáson néhány tucat ember "Állítsátok meg Gorsuch bírót" feliratú piros trikóban jelent meg. 
    Chuck Grassley, a bizottság republikánus elnöke bevezetőjében utalt arra, hogy az új főbíró megszavazására április elején kerül sor, Dianne Feinstein, a bizottság rangidős demokrata párti politikusa pedig arra emlékeztetett, hogy Gorsuchnak azért nyílik esélye, hogy a legfelsőbb bíróság tagja legyen, mert tavaly a republikánusok még azt is visszautasították, hogy meghallgassák a korábbi elnök, a demokrata párti Barack Obama jelöltjét, Merrick Garland bírót. 
    "A mi feladatunk az, hogy eldöntsük, Gorsuch bíró ésszerű jelölt-e, a többség álláspontját képviselő konzervatív bíró-e, vagy sem" - fogalmazott bevezető beszédében a kaliforniai Feinstein szenátor, aki a többi között az abortusz jogát biztosító Roe/Wade-törvény fontosságát és e törvény életben tartását hangsúlyozta. 
    A vermonti , ugyancsak demokrata párti Patrick Leah szenátor azt fejtegette:  kíváncsi arra, vajon Neil Gorsuch konzervatív nézetei, például az alkotmány értelmezéséről, "többet jelentenek-e, mint filozófiai nézetrendszer, s politikai programmá is válnak-e", ami abortuszellenes és a környezetvédelem ellen fellépő bírói döntésekben testesülhet meg.     Neil Gorsuch keddtől kezdi meg álláspontja kifejtését az amerikai társadalmat érintő különböző kérdésekben. 
    Kinevezésének megszavazása fontos politikai döntést jelentene az amerikai politikai és társadalmi élet számára. A szövetségi legfelsőbb bíróság ugyanis az alkotmánybíróság szerepét tölti be, s mint ilyen, a társadalom egészének életét befolyásoló lényeges kérdésekben hoz iránymutató állásfoglalásokat, döntéseket. Neil Gorsuch kinevezésével a legfelsőbb bíróságban ismét 5:4 arányú konzervatív többség lenne. Ezt egyes kommentátorok az "ideológiai egyensúly eltolódásaként" értékelik.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó