Emma napja van. | 2024.04.19

Hazafiság, szuverenitás, magyarság

2017-03-15 07:27:03

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés és Sajószentpéter Város Önkormányzatának képviselő-testülete nemzeti ünnepünk, március 15-e tiszteletére közös ünnepi ülést tartott kedden Sajószentpéteren.

Kezdésként a Kossuth Lajos Általános Iskola udvarán a névadó domborművénél elhelyezték az emlékezés virágait. Koszorúzott Demeter Zoltán, Riz Gábor, dr. Varga László, Gúr Nándor országgyűlési képviselő, a megyei önkormányzat nevében Török Dezső elnök, Bánné dr. Gál Boglárka alelnök, dr. Kovács János főjegyző, a megyei közgyűlés Fidesz frakció képviseletében: Aros János, dr. Csiba Gábor, továbbá számos párt, társadalmi szervezet, önkormányzat képviselője.

1676_0_680.jpg

Balról: Török Dezső, Bánné dr. Gál Boglárka, dr. Kovács János koszorúz

Ezt követően az ünneplő közönség átvonult a Kulturális és Szabadidőközpontba. A Himnusz közös eléneklését követően dr. Faragó Péter, Sajószentpéter polgármestere köszöntötte a vendégeket.  Megköszönte, hogy a város együtt ünnepelheti március 15.-ét a megyével. Beszédében felhívta a figyelmet az összefogásra, a szabadság és a függetlenség szeretetére.

 1676_2_680.jpg

Dr. Faragó Péter köszöntötte a vendégeket

Török Dezső nyitotta meg az ünnepi közgyűlést. Petőfi Sándor, Magyar vagyok című költeményét idézve kiemelte, hogy „nagy dolgot vittek véghez őseink 1848 március 15-én is, vértelen forradalommal megdöntötték az abszolutizmust, visszaszerezték a nemzet függetlenségét.” Amit a forradalmárok elértek Pest-Budán, azt az Országgyűlés szentesítette az Áprilisi törvények keretében, a végrehajtás pedig a gróf Batthyány Lajos vezette első felelős magyar kormány feladata volt. Lerakták a polgári Magyarország alapjait.

 1676_3_680.jpg

Nagy sikerű műsort adtak a helyi diákok

A közgyűlés elnöke emlékeztetett rá, hogy megyénk olyan jeles személyiségeket adott a hazának, mint a történelemkönyvekből jól ismert Kossuth Lajos, Szemere Bertalan, Palóczy Lászlót. Kitért Sajószentpéter szülöttére, Lévay József költőre is, aki  Szemere titkára volt a szabadságharc alatt, majd később Borsod vármegye főjegyzője és alispánja, igaz hazafi. A mára áttérve Török Dezső megjegyezte, hogy a szellemiségéhez hűen dolgoznak megyénk felemelkedéséért.

 1676_6_680.jpg

 Van mire, van kikre büszkének lennünk - emelte ki Török Dezső

Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet.  Emlékeztetett rá, hogy minden nép kap a történelemtől 1-2-3 lehetőséget arra, hogy ne megtűrt, szegény rokonként tekintsenek rá, hanem édes testvérként. Vannak akik tévesen azt mondják, hogy a magyarok csak panaszkodnak és tartják a markukat. Pedig ez nem igaz. Magyarország az Anjouk és a Habsburg birodalomnak is a gazdasági hátországa volt, amely arany termelésben első, ezüst és só bányászatban pedig második volt a kontinensen.  Március 15.-e megértéséhez Kossuth Lajost hívta segítségül, aki kijelentette, hogy nemzeti ügyekben nem lehet pártkülönbség a polgárok közt. A forradalom jellemzője volt a hazafiasság, a szuverenitás és a magyarság. Minden forradalmunk ilyen volt. A magyarság bebizonyította, hogy képes birodalmak ellen lázadni, legyen szó törökről, németről, oroszról, vagy a globalizációról.

 1676_10_680.jpg

Demeter Zoltán ünnepi beszédében történelmi távlatokba helyezte március 15.-ét

Március 15.-e az egész néphez szól, összefogja az embereket. Ezt követően személyes gyerekkori élményeit elmesélve méltatta Petőfi Sándor zsenialitását, aki 26 évesen meghalt, de mégis köztünk van, tovább él a szívekben.

1676_7_680.jpg

 A Talán Teátrum művészei

A Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai és a Talán Teátrum működött közre az ünnepi műsorban. A hagyományokat folytatva Török Dezső emléklap adományozásával köszönte meg Sajószentpéter városának a vendéglátást, amelyet a polgármesternek adott át, majd bezárta az ünnepi közgyűlést. A Szózat eléneklését követően az ünnepi megyegyűlés tiszteletére emléktáblát avattak a Kulturális és Sportközpont bejáratnál. A hivatalos programot követően fogadással zárult a rendezvény. Demeter Zoltán pohárköszöntőjében  örömmel nyugtázta, hogy választókörzetének második legnagyobb városával közösen ünnepelt a megye. Kiemelte, hogy minden magyarban ott van a szabadság iránti vágy, illetve szeretünk itt élni, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

 1676_1_680.jpg

Teljesen megtelt vendégekkel a Kulturális és Sportközpont

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó