Emma napja van. | 2024.04.19

Putyin jóváhagyta a déloszét csapatoknak az orosz hadseregbe való betagolásáról szóló tárgyalásokat

2017-03-14 19:45:00

Jóváhagyta Vlagyimir Putyin elnök kedden az orosz kormánynak azt a javaslatát, hogy Oroszország és Dél-Oszétia kezdjen tárgyalásokat arról, hogy miként tagolják be a Grúziától egyoldalúan elszakadt köztársaság fegyveres erőinek egyes egységeit az orosz hadseregbe.

    Moszkva a 2008-as orosz-grúz háború után ismerte el a Grúziából 1991-ben kivált Dél-Oszétia függetlenségét. Tbiliszi továbbra is Grúzia részének tekinti a területet, csakúgy, mint a szintén elszakadt Abháziát.
     Putyin felhatalmazta a védelmi minisztériumot, hogy kezdjen tárgyalásokat a déloszét egységek integrálásának rendjéről. Az előkészületben lévő egyezség értelmében az orosz fegyveres erőkbe a köztársaság területén katonákat fognak toborozni, akik a Dél-Oszétiában lévő orosz katonai bázison szolgálnak majd.
    Az orosz hadseregbe átjelentkezőket a déloszét fegyveres erőktől leszerelik majd, és ezekre a katonákra az orosz törvények fognak vonatkozni.
    Oroszország és Dél-Oszétia a 2015. március 18-án megkötött szövetségi és integrációs egyezmény keretében állapodott meg arról, hogy egyes, a chinvali védelmi minisztérium alá tartozó egységeket az orosz haderőbe integrálnak majd.