Rafael napja van. | 2019.06.20 | MNB középárfolyam:

A Kőrösi Csoma Sándor- és Petőfi Sándor-program ösztöndíjasai tevékenyen részt vesznek az ünnepségek szervezésében

2017-03-14 12:44:03

A nemzetpolitikai államtitkárság Kőrösi Csoma Sándor- és Petőfi Sándor-programjának ösztöndíjasai ebben az évben is tevékenyen részt vesznek a kinti magyar közösségek március 15-i eseményeinek szervezésében - közölte az államtitkárság kedden az MTI-vel. 

    Mint írták, a nemzeti ünnepek, így március 15-e is minden kontinensen összehozza a helyi magyarokat, és a magyarságtudat építésének részeként ebben is segédkezet nyújt a Petőfi Sándor-program 51, valamint a Kőrösi Csoma Sándor-program 99 ösztöndíjasa.
    Összegzésük szerint Erdély legtöbb magyarlakta településén a diákok verses, énekes műsorral készülnek a forradalom 169. évfordulójára. A több éves hagyományhoz hűen gödöllői diákok látogatnak Zsobokra, ahol közösen ünneplik a szabadság megálmodóit.
    Déva mellett két csata helyszínén is fejet hajtanak a magyarok hősi halottaink előtt: Vízakna a megsemmisítő vereség, Piski a reményt adó győzelem helyszíne volt - közölték és kitértek arra is, hogy Kárpátalján Munkácsról sokan elzarándokolnak a podheringi csatatérre, ahol koszorút helyeznek el az elesettekért állított emlékműnél. Beregrákoson istentisztelettel ünnepelnek, az ungvári diákok zenés, táncos programmal készülnek. 
    A vajdasági Újvidéken szintén sokszínű program várja a magyarokat: az esszéíró verseny győztese felolvassa alkotását, az Európa Kollégium zeneművészeti szekciója pedig korabeli dalokat ad elő. Kassán március 17-én adja át állami kitüntetéseit a Kassai Főkonzulátus a Művészetek Házában. A szintén felvidéki Tornalján a Tompa Mihály és Arany János emlékévhez kötődően is lesznek események nemzeti ünnepünkön.
    A felső-ausztriai Welsben Arany János irodalmi estet szerveznek a költőre, Petőfire és a forradalomra emlékezve. Stuttgartban a református lelkész rendhagyó történelmi beszélgetést tart. Nürnbergben a népzenészeké a főszerep, de a cserkészek színes plakátjai és a Tűzvirág Táncegyüttes korabeli toborzói is hozzájárulnak majd a hangulathoz. Lyonban ez az első év, amikor gyerekfoglalkozás formájában megemlékeznek a márciusi eseményekre. Strasbourgban a Keleti Táncegyüttes és a Hárompatak zenekar előadása szolgáltatja az ünnepi hangulatot - olvasható az összegzésben. 
    A Pennsylvania állambeli Ligonierben kiállítást szerveznek, melyet kétnyelvű emlékműsor kísér. Petőfi mellszobrot koszorúznak a clevelandi könyvtárban. A montreali magyar szervezetek közösen ünneplik a forradalom évfordulóját. Wellandon közös ebédet tartanak, utána versekkel, néptánccal és köszöntő beszédekkel emlékeznek a szabadságharcra.
    Kitértek arra is, hogy a nemzetpolitikai államtitkárság rendszeresen támogatja a Magyarországon kívül élő magyarokat mind a hétköznapokban, mind ünnepek alkalmával, és a diaszpórában valamint szórványban tartott nemzeti ünnepeken az államtitkárság vezető tisztségviselői személyesen is részt vesznek. A magyar államot Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár március 15-én Vancouverben, 18-án Edmontonban képviseli. Szilágyi Péter helyettes államtitkár március 15-én Zágrábba látogat az évforduló alkalmából tartott megemlékezésre, Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa, a két program vezetője, március 17-én a felvidéki Muzslán mond ünnepi beszédet.