Auguszta napja van. | 2024.03.29

Marine Le Pen együttműködne Jaroslaw Kaczynskivel az Európai Unió lebontásában

2017-03-13 13:01:00

 Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke  és államfőjelöltje az Európai Unió lebontását célzó együttműködést ajánlott fel Jaroslaw Kaczynskinek, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökének - állítja a Rzeczpospolita lengyel napilap hétfői kiadása. A PiS azonnal elhatárolódott az állítólagos ajánlattól.

    A PiS-szel szemben kritikus jobbközép napilap hétfői írása szerint Le Pen Párizsban nyilatkozva azt mondta az újság tudósítójának: amennyiben megnyeri a másfél hónap múlva esedékes elnökválasztást, "együttműködést köt Kaczynskivel az Európai Unió lebontása érdekében".
    A lengyel lap szerint Marine Le Pen ajánlata a  magyar miniszterelnökre is vonatkozik. "Ha holnap államfő leszek, megvitatom Orbán úrral azt, ami az EU-ban tarthatatlannak tűnik, ami az EU jelenlegi működésében tűrhetetlen" - mondta az elnökjelölt, hozzátéve: hasonló ajánlattal Kaczynskihez is fordul. Megjegyezte: bizonyára nem mindenben értenek majd egyet, de "minden ország szabad és szuverén, hogy saját érdekeit védje".
    Le Pen úgy vélekedett, hogy az EU "lebontásában" Theresa May brit miniszterelnök is "partner" lehet - számol be a Rzeczpospolita.
    A  PiS szóvivője, Beata Mazurek a Rzeczpospolita cikkére reagálva Twitter-bejegyzésében közölte: "A PiS nem érdekelt az EU lebontásában". A szóvivő felvilágosítást kért a nyilatkozat hitelességét illetően.
    Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke ezt követően hétfő déli sajtóértekezletén kijelentette: "Le Pen-hez annyi közünk van, mint Putyinhoz". 
    A francia radikális politikus állítólagos nyilatkozatáról Konrad Szymanski, az EU-ügyekért felelős lengyel külügyminiszter-helyettes egy lengyel kereskedelmi rádió hétfői műsorában azt mondta: figyelembe véve, amit Le Pen az EU-ról, a közös piacról, az Oroszország iránti politikáról mond, nagyon kétségesnek véli, hogy könnyen megtalálható lenne a közös ügyek széles spektruma.
    Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter manipulációval vádolta meg a Rzeczpospolitát. "Évek óta ismerem a szerzőt, ferdíteni szokott, így nem hiszem, hogy az interjú valódi" - mondta a lap tudósítójáról, Jedrzej Bieleckiről. A WSieci című konzervatív hetilap franciaországi tudósítója pedig - aki jelen volt Le Pen sajtóértekezletén, és hangfelvételt készített róla  - hamisítványnak minősítette a Rzeczpospolita írását.