Auguszta napja van. | 2024.03.29

NIF: megkezdődött a Kelenföld-Százhalombatta vasútvonal korszerűsítése

2017-03-10 14:17:00

Megkezdődött a Kelenföld-Százhalombatta közötti vasútvonal korszerűsítése, 20,5 kilométeren teljesen átépítik a vasúti pályát - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. pénteken az MTI-vel.

    A tájékoztatás szerint a kivitelezés várhatóan 2020 nyarán befejeződik, a beruházás nettó költsége 51,3 milliárd forint, a fejlesztés uniós és hazai források felhasználásával valósul meg, a kivitelezést a V-Híd Zrt. és az A-Híd Zrt. alkotta Kitérő 2016 Konzorcium végzi.
    A felújítás révén a vasúti pálya nagyrészt óránként 120 kilométer pályasebességgel lesz járható 225 kilonewton (kN) tengelyterhelés mellett. 
    Az állomásokon és megállóhelyeken 55 centiméter magas peronok, peronaluljárók, rámpák, liftek, perontetők épülnek korszerű térvilágítás rendszerrel. 
    A felsővezeték-rendszert teljes hosszban átépítik. 
    A NIF közölte: az állomások és megállóhelyek körzetében 182 férőhelyet biztosító P+R parkolókat, valamint 100 kerékpártárolót alakítanak ki. 
    A zaj- és rezgésvédelem szempontjából szükséges helyeken zajárnyékoló falakat létesítenek a pálya két oldalán 13 kilométer hosszan. 
    A vonalszakaszon a meglévő műtárgyakat átépítik, valamint a szintbeni útátjárókat korszerűsítik.
    Jelenleg előkészítik a munkaterületet Érd felső megállóhely és Százhalombatta állomás között. Érd állomáson már részlegesen bontják a vágányt.
    A tervek szerint Budafok megállóhelyen 2017 áprilisban kezdődik a munkavégzés a régi felvételi épület bontásával. Ezt követően a felsővezetéki rendszer, majd a megállóhely vágányainak és a peronoknak az átépítése következik a vonatforgalom fenntartása mellett. A budafoki vágányépítési munkák 2017 decemberében fejeződnek be - tájékoztatott a Nemzeti Infrastruktúra Zrt.