Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kós Károly ihlette falfestmény került az óbudai református parókia tűzfalára

2017-03-10 08:06:54

 Egy háromszáz négyzetméteres, Kós Károly ihlette falfestmény került a felújított óbudai református parókia tűzfalára. 

    A projekt kivitelezője a budapesti tűzfalfestésekről ismert Színes Város Csoport, megrendelője pedig Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és az Óbudai Református Egyházközség volt. A templomot 221 éve szentelték fel, még II. József uralkodásának idején - idézi Bús Balázst, a kerület polgármesterét a Színes Város MTI-hez eljuttatott közleménye.
    A beruházás részeként az alkotás megfestését komplex rekonstrukció előzte meg, amely kiterjedt a pincében történő ázás megszüntetésére, valamint a teljes körű hőszigetelésre is. 
    Flór Péter, a csoport főtitkára az MTI-nek elmondta: "a szokatlanul hideg téli időjárásnak köszönhetően későbbre tolódott a munka befejezése, a végeredmény azonban magáért beszél. Nagyon örülünk, hogy egyre több esetben van lehetőségünk komplex rekonstrukciós munkát végezni a dekorációs falfestések mellett".
    A munka Kós Károlyhoz való kapcsolódása kézenfekvő volt, hiszen az építész-festőművész tervezte az óbudai református templomot 1909-ben. Az eredetileg Kós Károly tervei alapján elkészült falfestmény "átiratát" Veszeli Lajos festőművész készítette.