Tivadar napja van. | 2024.04.20

Varsóban aláírták a Frontex állandó székhelyéről szóló megállapodást

2017-03-09 10:53:43

Az Európai Unió határőrizeti szerve, a Frontex állandó varsói székhelyéről szóló megállapodást írtak alá a lengyel fővárosban csütörtökön, s ezzel lekerült a napirendről az intézmény által korábban fontolóra vett elköltözés ügye.

    "Világos jelzést adunk: Varsó és Lengyelország kitűnő hely a Frontex munkájához" - fogalmazott Fabrice Leggeri, a Frontex ügyvezető igazgatója, miután aláírták a szerződést, melynek alapján egy belvárosi telken létesül majd az eddig csak átmeneti székhellyel rendelkező határőrizeti szerv új, állandó épülete.
    "Ma jó napja van Lengyelországnak és a Frontexnek, melynek állandó székhelye lesz Varsóban" - jelentette ki a rendezvényen Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter.
    A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) előző kormányzása idején, 2005-ben kötött egyéves ideiglenes szerződést a határőrizeti szervezettel. Az intézmény székházának használati feltételeit, valamint más jogi kérdéseket ezt követően egy végleges megállapodásnak kellett volna szabályoznia.
    A 2007-es választások nyomán hatalomra került másik pártkoalíció azonban nyolcévi kormányzási idő alatt nem kötött újabb szerződést a Frontexszel. Az intézmény ezért más, Lengyelországon kívüli városba történő költözést fontolgatott.