Csongor napja van. | 2024.04.16

 A Fehér Ház előtt tüntettek Trump elnök ellen a nők 

2017-03-09 07:20:19

    A nők közül sokan piros ruhát és rózsaszín sapkát viseltek, ugyanazt, amit az elnöki beiktatás napján szervezett Trump-ellenes demonstrációkon.

    A tüntetők közül egyesek Trump lemondását követelték, mások az abortusz joga mellett álltak ki. Az elnök egyik első intézkedése ugyanis az volt, hogy megtiltotta a szövetségi költségvetési támogatást azoknak a külföldön tevékenykedő nem kormányzati szervezeteknek, amelyek abortuszt hajtanak végre, vagy a mesterséges terhességmegszakítás mellett kampányolnak. 
    A demonstrációk résztvevői közül sokan táblákat és molinókat emeltek a magasba, rajtuk Trump-ellenes feliratokkal. 
    Donald Trump két Twitter-bejegyzésben is leszögezte, hogy "mérhetetlen tisztelettel" viseltetik a nők iránt. A first lady, Melania Trump díszebédet adott a Fehér Házban a nőnap tiszteletére. 
    A nőnapon azonban nem mindenütt tüntettek. Sok dolgozó nő egyszerűen otthon maradt, nem ment munkába. Azok a szervezetek ugyanis, amelyek az elnöki beiktatás napjára szervezték a tüntetéseket, ezúttal "Egy nap nők nélkül" címen hirdettek akciót, azt javasolva, hogy a nők mutassák meg, milyen az élet nélkülük. Ezért sok városban a dolgozó lányok, asszonyok otthon maradtak, hogy így jelezzék milyen fontosak, mennyire megérzik a munkahelyeken, ha ők nem mennek be. Az akció azonban sok helyütt rosszul sült el: Marylandben, Virginiában, Észak-Karolinában akadtak olyan települések, ahol az oktatási intézmények vezetői nem közölték előre, hogy tanítási szünet lesz, mert a tanárnők nem jelennek meg. A Washingtonnal szemben fekvő virginiai Alexandriában például felháborodott szülők protestáltak, mert amikor bevitték gyermekeiket az iskolába, akkor szembesültek azzal, hogy nincs tanítás.

Fotó: blikk.hu