Gedeon napja van. | 2024.03.28

Olasz belügyminiszter: migrációs csúcstalálkozó lesz Rómában az észak-afrikai országokkal

2017-03-09 06:09:08

Olaszország, Németország, Franciaország és az észak-afrikai országok részvételével csúcstalálkozót terveznek az olasz fővárosba az afrikai migránstáborok felállításáról - jelentette be Marco Minniti olasz belügyminiszter a Corriere della Sera olasz napilap honlapján szerda este. 

    A miniszter nem közölt dátumot, de hangsúlyozta, hogy a találkozót mielőbb megtartják. Elmagyarázta, hogy az Afrikában felállítandó táborok a migránsok ellenőrzését szolgálják majd az Európába illegálisan bevándorolni akarók és a menedékkérők azonosításával. Elmondta, hogy a februárban Líbiával és Tunéziával aláírt migrációs megállapodás után az olasz kormány ugyanilyen megállapodás aláírására készül Nigerrel és Etiópiával is, de az afrikai országokkal való együttműködésnek "európainak, nem csak olasznak" kell lennie. 
    Marco Minniti hozzátette: "lehetetlenség mindenkit befogadni, helyre kell állítani a határok védelmét". Megjegyezte, hogy tavaly több mint 181 ezren érkeztek Olaszországba, majdnem kivétel nélkül mind Líbiából indultak el, de líbiai szinte egyáltalán nem volt közöttük. "Többségük jobb életkörülmények reményében érkezett, de aki háború vagy éhínség elől menekül, annak joga van a menekültstátusra, a többieket haza kell toloncolni" - jelentette ki. 
    Marco Minniti szerint a magyar kormány migránspolitikája "ártalmas és ellentétes az európai elvekkel", de hozzátette, hogy Olaszország sem fogadhat már be mindenkit mindenféle befogadási kritérium nélkül, aki illegálisan köt ki az ország partjain. "A nemzeti szuverenitás legfőbb feltétele az országhatárok ellenőrzése" - tette hozzá. 
    A titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottság elnökéből lett olasz belügyminiszter, aki a római kormányt vezető balközép Demokrata Párt (PD) politikusa, azt mondta: az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet fokozatosan veszít erejéből, ezért nem kizárt, hogy harcosai a migrációs útvonalakon igyekeznek menekülni. Úgy véli azonban, hogy a migráció nem kizárólag a terrorizmus miatt jelent veszélyt. A migráció az európai egységet, a második világháborútól mostanáig kialakult európai demokráciák stabilitását veszélyezteti - jelentette ki.
    "A tömeges migráció fordulópontot jelent, létfontosságú problémát, az egyesült Európa első nagy kihívását. Ha nem sikerül megoldanunk, akkor elveszítjük eddigi politikai, társadalmi, gazdasági vívmányaink nagy részét. Összeomlás lesz, és a rasszizmus, a nacionalizmus, az idegengyűlölő egoizmus és az önpusztítás sötét kora veszi kezdetét" - mondta Marco Minniti.