Emma napja van. | 2024.04.19

Palkovics László: jó a műszaki képzés, de kevés a hallgató

2017-03-08 19:00:29

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) oktatásért felelős államtitkára szerint hazánkban jó a felsőfokú műszaki képzés színvonala, de kevés a hallgató.

    Palkovics László szerdán a Debreceni Egyetemen (DE), az ottani műszaki képzés megújítását koordináló műszaki-informatikai kabinet ülése előtt elmondta: a felsőoktatásba jelentkezőknek csupán 25 százaléka választ műszaki, technológiai, informatikai szakot, miközben 40 százalék volna a kívánatos.
    Különböző programokkal már gyerekkorban tudatosítani kell, hogy "mérnöknek lenni jó, informatikusnak lenni jó" - jelezte az államtitkár. Az MTI érdeklődésére hozzátette: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében 9 milliárd forint áll rendelkezésre pályaorientációs támogatásra.
    Példaként említette e folyamatban azoknak a konténereknek a kialakítását, amelyekben különféle szakmák eszközeit mutatják be egy-két hétig iskolákban, amelyeket aztán a környező vállalkozásoknál működés közben is megnézhetnek a diákok.
    Palkovics László kiemelte a duális képzést, amelynek során jól együttműködnek az egyetemek és a vállalatok. Több sikeres projekt közül kiemelte a szombathelyi egyetemet, ahol két éve kezdődött a gépészmérnökképzés, és évfolyamonként nyolcvan hallgató választotta a szakot.
    Az oktatási államtitkár hozzátette: a Debreceni Egyetemen is meg akarják erősíteni a műszaki képzést, egyebek között magasan képzett oktatóknak a városba csábításával.
    Palkovics László kérdésre válaszolva kitért a nukleáris energetikai képzésre és kutatásokra is. A paksi atomerőmű bővítése nemcsak energetikai szempontból fontos, hanem olyan kutatási környezetet jelent a magyar kutatóknak, amelyben világszínvonalú, működő technológiával dolgozhatnak - mondta. Hozzátéve, hogy meggyőződése szerint a DE és a debreceni atommagkutató intézet ebben meghatározó szerephez jut.
    Szilvássy Zoltán, a DE rektora a tájékoztatón elmondta: az egyetem 27 ezer hallgatójából most mintegy 5600-an tanulnak műszaki területen, és 28 féle mérnökképzés van. Megítélése szerint a jelenlegi struktúra nem optimális a képzés fejlesztése szempontjából, az erőforrások koncentrálására van szükség.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó