Auguszta napja van. | 2024.03.29

Czibere: a kormány elkötelezett a roma kultúra gyarapítása mellett

2017-03-08 15:15:30

 

A magyar kormány elkötelezett a roma kultúra, kulturális örökség megbecsülése és további gyarapítása mellett - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán a pécsi Gandhi Gimnáziumban.

 

    Czibere Károly az Európa első roma nemzetiségi középiskolájában tartott sajtótájékoztatón bejelentette: az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egymilliárd forintos keretösszegű pályázatot hirdetett döntően a roma kultúra által képviselt kincsek bemutatására, megismertetésére.
    "Még ma is nagyon sokan vannak, akik a cigányellenességből próbálnak politikai tőkét kovácsolni. Előítéletek, sematikus képek élnek a cigányságról a többségi társadalom fejében, lelkében" - fogalmazott az államtitkár. Hozzátette, "nem megengedhető, hogy parlamenti alakulattá váljon egy párt azért, mert cigányellenességre, előítéletekre tud építeni", majd Czibere Károly az együttműködés és a bizalom építésének szükségességét hangsúlyozta. 
    Közölte, sokan rájátszanak arra, hogy a "párbeszéd-képtelenség és bizalmatlanság légköre" alakuljon ki a többségi társadalom és a romák között. 
    A pályázatra kitérve kiemelte: a magyar kormány a párbeszéd és az együttműködés infrastruktúrájának építésében érdekelt. 
    "Nem egymás mellett, hanem együtt szeretnénk élni a romákkal, amiben egymás kulturális kincseinek megismerésének óriási szerepe van" - mondta.     Czibere Károly az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében meghirdetett pályázat feladatának nevezte a roma kultúra sokszínűségének - zenei eseményeken, öltözködésen, képzőművészeti kiállításokon, illetve a táncművészeten és a gasztronómián keresztül történő - bemutatását.
    A társadalmi megbékélés, elfogadás és befogadás ügyét segítő pályázat hosszú távú befektetés a közös jövőbe - jegyezte meg.
    Hoppál Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára a Gandhi Gimnázium több mint húszéves működését méltatva arról beszélt, hogy a legfontosabb integrációs eszköz a kultúra és a minél magasabb fokú végzettség megszerzése.
    A televíziós tehetségkutatókon előkelő helyezést elért roma származású művészek sikerére utalva azt mondta, "csodálatos folyamat", hogy az elmúlt hat-hét évben olyan eredmények következtek be a cigány népzene és az értékes roma kultúra befogadásának tekintetében, amiről "húsz évvel ezelőtt nem álmodtunk volna". 
    Kijelentette: a magyar cigányság kultúrája európai kulturális erőforrás. A kormány ezért biztosítja azokat a fontos forrásokat és eszközöket, amelyek révén a kulturált párbeszéd és a társadalmi együttélés minél hatékonyabb lehet.