Csongor napja van. | 2024.04.16

Feministákat állítottak elő a Kreml területén

2017-03-08 12:59:25

Moszkvai és szentpétervári feministákat állítottak elő az orosz hatóságok szerdán, mert a nemzetközi nőnap alkalmából a Kreml területén tiltakoztak.

    Az orosz médiában megjelent beszámolók szerint a biztonságiak hét aktivistát, köztük a Novaja Gazeta című független napilap két újságírónőjét állították elő. Elvezették az újság fotóriporterét is.
    A zöld füstfáklyákat meggyújtó feministák a Kreml falának a Sándor-kert felé eső szakaszán molinót akasztottak ki, amelyen azt követelték, hogy vessenek véget a "200 éve tartó férfiuralomnak". Az aktivisták az elnöki hivatalnak is otthont adó erőd területén felmutatott posztereiken azt is követelték, hogy Oroszországban "minden hatalmat" a nők kapjanak meg, valamint hogy az államfői és egyházfői hivatalt is a "szebbik nem" képviselői töltsék be.
    Az RBK gazdasági lap online kiadása szerint az akció résztvevőit később elengedték.
    Oroszországban a nők napja munkaszüneti nap. Az ünnep alkalmából Vlagyimir Putyin orosz elnök televíziós köszöntőt mondott, Dmitrij Medvegyev miniszterelnök pedig rendeletben hirdette meg a nőpolitikai nemzeti stratégia kidolgozását.
    A nap folyamán több városban látványos akciókkal ünnepeltek. A Kreml falára például - még pirkadat előtt - egy Oroszország alakú, fehér-kék-vörös virágcsokrot vetítettek ki. Az Ukrajnától elcsatolt Krímben egy 18 méteres magasságú "üdvözlőlapot" építettek fel, amelyeken bárki kifejezhette jókívánságait. 
    A Rosszija 24 hírtelevízió beszámolója szerint több reptéren önkéntesek virágcsokorral fogadták az oda érkező női utasokat, egyes városokban pedig a közlekedési rendőrök ugyanígy köszöntötték a volánnál ülő hölgyeket. A kereskedők és a vendéglősök jelentős árengedményekkel kedveskedtek a lányoknak és az asszonyoknak.