Emma napja van. | 2024.04.19

Osztrák kancellár: csökkenteni kell a menekültek befogadásától elzárkózó tagállamok uniós támogatását

2017-03-08 09:51:53

Csökkenteni kell a menekültek befogadásától elzárkózó európai uniós tagállamok közösségi pénzügyi támogatását - mondta Christian Kern osztrák kancellár szerdán a Die Welt című német lapban.

    Az osztrák szociáldemokrata párt (SPÖ) politikusa az EU állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli tanácskozása előtt egy nappal tett nyilatkozatában kiemelte, hogy "az eddiginél igazságosabban kell elosztani az uniós költségvetés pénzét a tagállamok között".
    Nem kaphat többé milliárdos nagyságrendű támogatásokat egyetlen tagország sem, amely "továbbra is következetesen elhajol a migrációs kérdés közös megoldása elől, és szomszédjai kárára folytat piacrabló adópolitikát" - mondta az osztrák kancellár.
    Kifejtette, hogy amikor a gazdaság fejlesztéséről, biztonságpolitikai érdekekről vagy az Oroszország elleni szankciókról van szó, egyes tagországok igényt tartanak a közösség szolidaritására, "de más fontos kérdésekben hallani sem akarnak a szolidaritásról".
    Ennek a "szelektív szolidaritásnak" azzal a következménnyel kell járnia, hogy a közös költségvetés nettó befizetői részéről megjelenik a "szelektív fizetési hajlandóság" - mondta a nettó befizetők közé tartozó tagállam kormányfője. 
    Hangsúlyozta, hogy nem fenyegetőzni akar, hanem csak az összefüggésekre kíván rávilágítani. Mint mondta, Németországnak vagy Ausztriának "nehezére esne" eurómilliárdokat átutalni a közös költségvetésbe, ha nem történik semmi a "piacrabló adó- és bérpolitika" ügyében, vagy nem valósul meg a "menekültek igazságos elosztása valamennyi EU-tagország között".

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó