Emma napja van. | 2024.04.19

A 2006-os választások előtti szerződések miatt kérhetik uniós pénzek visszafizetését

2017-03-07 10:13:08

Tarlós István szerint az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a budapesti 4-es metró beruházásról szóló jelentésében megfogalmazott legsúlyosabb észrevételek, amelyek felvethetik az uniós támogatás visszafizetésének lehetőségét, lényegében még a 2006-os választások előtti időszakra vonatkoznak.

    A főpolgármester kedden az ATV Start című adásában úgy fogalmazott: "azok a brutális észrevételek, amik a visszafizetési lehetőségek rémét felvetik, azok lényegében, döntő többségében még a 2006-os választások előtti" időszakra vonatkoznak.
    Nagyon igazságtalan lett volna, "ha egy ilyen elfuserált projektet kínkeservesen rendbe hozunk, akkor most úgy nézzen ki, hogy itt valami összemosást lehet csinálni" - mondta Tarlós István felhívva a figyelmet arra, hogy az OLAF-nak a 2010 után időszakról egyetlen egy észrevétele volt, az összes többi a 2010 előtti időszakra vonatkozik. Kifejtette, hogy ez az egy észrevétel arra vonatkozik, hogy "meg kellett" kerülniük az ellenőrző mérnök tekintetében egy közbeszerzési eljárást. Az OLAF erről azt a megállapítást tette, hogy itt szó nincs bűncselekmény gyanújáról, hanem egy súlyos szabálytalanságot, egy összeférhetetlenséget nem lehetett másképpen megszüntetni - mondta Tarlós István.
    Az OLAF-jelentés kapcsán, az Országgyűlés gazdasági bizottságának hétfői ülésén történt meghallgatásáról szóló írásokban megjelentekre regaálva, miszerint ott az ügyben megvédte Demszky Gábor volt szabad demokrata főpolgármestert, azt mondta: a metrószerződések nagyon rosszak, kedvezőtlenek, de egyelőre a volt főpolgármesterről "senki arra illetékes" nem mondta ki, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna. Ezért ilyet "prejudikálni nem lehet és nem is szabad", ez a nyomozóhatóságok dolga.
    Tarlós István hangsúlyozta azt is: bár a metrószerződések tényleg rosszak, arra törekednie kell az államnak és városvezetésnek, hogy lehetőleg "minél több kárt mentsünk, minél több pénzt visszaszerezzünk az országnak és a városnak".
    Tarlós István reagált a Miniszterelnökséget vezető Lázár János kijelentésére is, amely szerint "Budapestnek nem kellett az olimpiára ezermilliárd forint fejlesztési forrás", így abból a vidék fejleszthető. A főpolgármester elmondta, nyilván bizonyos, kifejezetten az olimpia céljait direkt módon szolgáló sportcélú beruházások "éppen elmaradhatnak, de nem a teljes beruházási kontingens". Az olimpiától függetlenül is megvalósítandó beruházások "természetesen nem maradnak el", és ilyet nem is mondott senki - tette hozzá.
    Tarlós István megjegyezte, jelenleg a 2014 és 2020 közötti európai uniós támogatások listáiból az eddig ott szereplő projektek közül "egyetlen egyet sem húztak ki".