Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nádasdy Ádám kapja az Artisjus Irodalmi Nagydíjat

2017-03-07 08:11:37

 Az Isteni színjáték fordításáért Nádasdy Ádám veheti át az Artisjus Irodalmi Nagydíjat 2017-ben. A Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület irodalmi díjazottjai között van Ladik Katalin, Ménes Attila, Dérczy Péter és György Péter is - közölte a szervezet az MTI-vel.

    Az egyesület irodalmi díja próza, líra, tanulmány, valamint esszé/kritika kategóriákban jutalmazza az elmúlt év meghatározónak ítélt műveit, ezzel ösztönözve a művészek további alkotómunkáját. Az irodalmi nagydíj célja egy kiemelkedő, különösen értékes alkotás elismerése. 
    A közlemény idézi Grecsó Krisztián laudációját, amely szerint a 2017-es nagydíjas, Nádasdy Ádám "nyolcéves gigászi munkája, Az Isteni színjáték magyarítása kizökkentette a magyar irodalmi hatástörténetet, új medret váj, mert miatta a Dante-olvasás kikerülhetetlenül része lett annak, ahogy magunkra nézünk, illetve, ahogy a mai magyar irodalom lát minket, és ennél többet költő, fordító nem is remélhet".
    Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító, esszéista, egyetemi tanár 1970-ben szerzett diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) angol-olasz szakán. 1972 óta az ELTE Angol Nyelvészeti Tanszékén tanít, 1997-től 2003-ig tanszékvezető volt. 2006-ban habilitált, 2012-ben egyetemi tanárrá nevezték ki, 2017-től professor emeritus. Tudományos munkája mellett a nyelvi ismeretterjesztésben is aktív, valamint szépírói tevékenysége is jelentős. Több verseskötete is megjelent, műfordításai hangos sikereket arattak.
    A líra kategóriában Ladik Katalinnak A víz emlékezete (Kalligram Kiadó) című verseskötetéért ítélték meg az Artisjus-díjat. Az újvidéki származású költő, performer, színésznő számos hazai és nemzetközi díjban és elismerésben részesült, 2016-ban Yoko Ono neki ítélte a LennonOno Békedíjat olyan művészek mellett, mint Aj Vej-vej, Anish Kapoor és Olafur Eliasson. Irodalmi műveit többek között angol, francia, szerb, spanyol, német, kínai és horvát nyelven is kezébe veheti az érdeklődő közönség.
    Mint a közlemény fogalmaz, Ladik Katalin azon kevés magyar költők egyike, akik képesek megmutatni, hogy a költészet nem csupán írott szó, hanem hangok, látványok, akusztikai és vizuális elemek összefüggő egysége. Díjazott kötetében a szerző a víz halmazállapotai mentén szervezi ciklusokba verseit.
    A prózai kategóriában Ménes Attila Folyosó a Holdra című regényét díjazták. A debreceni származású író, újságíró az 1980-as évek közepe óta publikál rendszeresen, prózái irodalmi magazinokban és antológiákban láttak napvilágot. A Jelenkor gondozásában megjelent regénye a negatív utópiák hagyományaira támaszkodik: a közeljövő Magyarországán játszódik, és meglehetősen sötét, lehangoló képet fest a társadalom leendő állapotáról.
    "Ménes Attila úgy ábrázolja a nekünk kijutott korszakot, a korszak egzisztenciális valóságát, hogy beleborongunk abba a hétköznapi iszonyatba, amely érvényes volt 1989 előtt is, és érvényes még ma is, és feltehetően érvényes lesz holnap és holnapután és azután is" - idézik Bazsányi Sándor méltatását.
    Dérczy Péter Között című esszéje Orbán Ottó költészetéről (Magvető Kiadó) a tanulmányok kategóriájában kap elismerést az Artisjustól. A budapesti születésű irodalomtörténész, kritikus, újságíró, szerkesztő az ELTE magyar-angol szakán tanult, dolgozott az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK), valamint különböző irodalmi folyóiratoknál, 1997-től a Szépírók Társaságának alelnöke volt. Kötetében egyszerre vizsgálja Orbán Ottó költészetének belső fejlődéseit, poétikai alakulásait és a költő viszonyát a tradícióhoz, a kortárs lírához, valamint az utókor Orbán-olvasatait. 
    Az esszé/kritika kategóriában Az ismeretlen nyelv - A hatalom színrevitele című kötetért György Péter veheti át a szervezet díját. A közismert esztéta, médiakutató, egyetemi tanár az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének igazgatója, a Média és Kommunikáció tanszék tanára. Tanított New Yorkban, Londonban, Manchesterben és Krakkóban is.
    A Magvető gondozásában napvilágot látott kötetében a szerző azt mutatja meg, hogy az 1945 utáni Magyarországon létrejött politikai hatalom és társadalmi rend miként követelt új szerepeket, új kényszereket és új nyelvet az emberektől. Esettanulmányai az intim szféra és a nyilvánosság közötti válaszfalak elmosódásának folyamatán és következményein, a rítusok és gyónások, a csapdák elkerülésének lépésrendjén vezeti keresztül az olvasót - olvasható az egyesület közleményében.
    A díjazottak az idei elismeréseket március 28-án veszik át a Budapest Music Centerben (BMC).
    A korábbi években az Artisjus Irodalmi Díj kitüntetettjei között volt mások mellett Kukorelly Endre, Pintér Béla, Spiró György, Tandori Dezső, Háy János, Zalán Tibor, valamint Cserna-Szabó András és Závada Pál is.