Emma napja van. | 2024.04.19

Orosz média: súlyosan megsebesült egy orosz tábornok Szíriában

2017-03-06 11:14:46

Mindkét lábát és a fél szemét is elvesztette Pjotr Miljuhin vezérőrnagy, az orosz nyugati katonai körzet kiképzési parancsnoka, amikor február közepén Szíriában rádióvezérlésű akna robbant az őt szállító páncélozott jármű közelében - írta hétfőn a Kommerszant című orosz napilap az orosz védelmi minisztériumhoz közel álló forrásokra hivatkozva.

    Az orosz katonai tárca február 20-án négynapos késéssel számolt be arról, hogy négy orosz katona meghalt, kettő pedig megsebesült Szíriában, amikor támadás érte a szíriai hadsereg egyik járműoszlopát, amely a Homsz tartománybeli Tijasz repülőtérről Homsz város irányába haladt. Ez volt a szíriai orosz katonai kontingens eddigi legnagyobb, egy időpontban elszenvedett vesztesége.
    A hivatalos közleményben a halottak és sebesültek neve és rendfokozata nem szerepelt.
    A Kommerszant úgy értesült, hogy Miljuhin tábornok a Homszban állomásozó szíriai kormánycsapatok harckészültségét kívánta felmérni, amikor az őt és öt másik orosz katonai tanácsadót szállító, Tyigr típusú páncélozott terepjárót ellenzéki fegyveresek távvezérléssel felrobbantották, és tüzet nyitottak a konvojra. A vezérőrnagy akkor már két hónapja szolgált Szíriában, Andrej Kartapolov vezérezredes parancsnoksága alatt.
    A súlyosan sebesült Miljuhin életéért előbb a hmejmími orosz bázis, majd a moszkvai Burdenko katonai kórház orvosai küzdöttek. A tábornok a lap informátorai szerint már túl van az életveszélyen. Ő a legmagasabb rangú parancsnok a szíriai orosz hivatalos veszteséglistán, amely szerint az arab országban eddig 27 orosz katona vesztette életét.
    A tábornok sebesüléséről elsőként pénteken adott hírt két orosz hírportál, az Infox.ru és a Fontanka. A Kommerszant először február 23-án értesült arról, hogy egy "magas rangú katonatiszt" súlyosan megsebesült Szíriában.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó