Emma napja van. | 2024.04.19

Köszöntötték az ápolókat

2017-03-06 07:33:50

A Magyar Ápolók Napja alkalmából köszöntötték csütörtökön megyénk ápolóit, szakdolgozóit a Megyeházán. Egyben megemlékeztek Kossuth Zsuzsannáról, a tábori kórházak főápolónőjéről, aki 200 éve született Sátoraljaújhelyen.

Már hagyomány, hogy Kossuth Zsuzsanna születésnapjához (február 19.) közeli időpontban, a Magyar Ápolók Napja alkalmából bensőséges ünnepség keretében köszöntik a Megyeházán az ápolókat. Az alkalomra megtelt a díszterem.

Az ápolókat ünnepelték

A vendégeket Lukács Lászlóné, a Magyar Ápolási Egyesület megyei vezetője köszöntötte. „A beteg ember csak akkor lehet nyugodt, ha tudja, hogy bízhat az ápolójában” – adta meg a rendezvény ünnepi hangulatát. Emlékeztetett arra, hogy a modern társadalomban felértékelődik az ápolók munkája. Méltatta Kossuth Zsuzsannát, akinek a születésnapját választották a Magyar Ápolók Napjává. Munkásságából kiemelte a szolgálatot és a hazaszeretet, mint jelzőket.

Dr. Kovács János elismeréssel szólt az ápolók elhivatottságáról

 Dr. Kovács János, megyei főjegyző, mint házigazda köszöntötte a vendégeket.  Beszédében emlékeztetett arra a jelenségre, hogy komoly kihívást jelent egy híres ember családtagjának lenni. Kossuth Zsuzsanna viszont bizonyította, hogy méltó Lajos bátyja és a hadban álló haza bizalmára.  „Igazi példakép, akire büszkék vagyunk.”  Megerősítette, hogy a megyei önkormányzat fontosnak tartja az ápolók munkáját, Kossuth Zsuzsanna szellemi örökségének az ápolását. Ezt jelképezi az ünnepség helyszíne is,  hogy a Szent Erzsébet díjjal évente egy-egy orvost és ápolót tüntetnek ki. Kossuth Zsuzsanna szellemi öröksége bekerült a megyei értéktárba és kezdeményezték a Magyar Értéktárba történő felvételét. Az idei, jubileumi évben emlékplakettet készítenek, valamint emléktáblát avatnak tiszteletére.

Átadták a kitüntetéseket

Szegedi Judit, a Magyar Ápolási Egyesület szakoktatói szekciójának vezetője beszédében emlékeztetett rá, hogy 28 éve alakult a szervezet az ápolók minden szintéren történő képviseletére. Az oktatástól a Kossuth Zsuzsanna misszióig minden téren igyekeznek eleget tenni. A kinevezésének dokumentumában megfogalmazottak a XXI. században is időszerűek. Kitért arra is, hogy a problémákkal is foglalkozni kell, kezelésük sürgős. Megköszönte azon ápolók munkáját, akik nem hagyták el a szakmát és a hazát.

Kitüntetett ápoló

A rendezvény keretében átadták az egyesület ezüst kitűzőjét Fenyvesi Frigyesnének, Patkó Eleonórának és Székelyné Szűcs Ilonának, valamint gratuláltak az országos elismerésben részesített és nyugdíjba vonuló kollégáknak. Az ünnepséget diákok kulturális műsora színesítette.

A diákok színvonalas műsorral kedveskedtek