Gedeon napja van. | 2024.03.28

Rétvári: Magyarországon 1956-ban megvalósult a nemzeti egység

2017-03-03 19:35:00

 Magyarországon 1956 októbere egy olyan pillanat volt, amikor mindenki egy emberként akart szabadságot és megvalósult a nemzeti egység - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteken Kisbéren, az 1956-os forradalmat és szabadságharcot, valamint a kapcsolódó történelmi eseményeket felidéző "Büszkeségpont" átadásán.

    Rétvári Bence hozzátette, az ide benyomuló hatalom olyan embereket keresett, akiknek nincs erkölcse, mert erkölcstelen emberekkel lehetett a közízlést, a közelvárást is erkölcstelenné tenni.
    "A diktatúra nem az emberekben lévő jót hozta ki, hanem a rosszabbik oldalukat szólította meg. Megtalálta azt a szűk közösséget, akik ezt a rendszert üzemeltetni tudták és hasznait élvezték" - fogalmazott az államtitkár.
    A politikus emlékeztetett arra, hogy magyar forradalom leverésével vált világossá a nyugati baloldali gondolkodóknak, hogy a kelet-európai népek a kommunizmust nem önként vállalták, hanem hatalmi elnyomás következtében viselték el.
    "A magyar forradalomban nem akart senki semmit elvenni, csak szabadon akart élni, beszélni, írni, politikai véleményt megfogalmazni" - jelentette ki Rétvári Bence.
    Czunyiné Bertalan Judit (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője elmondta, a most megvalósult kiállítás átadja az 1956-os események érzését és az emlékek állításával a lelkiismeret ébresztését szolgálja.
    Sinkovicz Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester tájékoztatása szerint a Kiskastélyban található városi honismereti gyűjtemény pályázati támogatásból bővült ki az 1956-os eseményeket bemutató három teremmel, valamint egy, a pincében berendezett kínzókamrával. A katonai múltat felidéző tárgyak nagy része Békási Imre amatőr helytörténész gyűjteményéből származik.