Gedeon napja van. | 2024.03.28

Vitát váltott ki a vezető osztrák kormánypártban a szigorított menekültügyi szabályzásról szóló döntés

2017-03-03 11:54:41

A szigorított menekültügyi szabályzásról szóló osztrák kormánydöntést követően számos bírálatot fogalmaztak meg a nagyobbik koalíciós partner, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) soraiból azzal kapcsolatban, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően kiesnének a szociális ellátórendszerből mindazok, akiknek elutasították a menedékkérelmét, akkor is, ha nem hagyják el az országot.

    A szociáldemokrata és néppárti koalíció keddi megegyezésével született szigorúbb eljárás szerint komoly pénzbüntetéssel vagy elzárással sújtanák azokat a menekülteket, akik elutasítás esetén nem hagyják el az országot vagy az eljárás során hamis dokumentumokkal próbálják magukat igazolni. A törvénymódosítást még a parlamentnek is el kell fogadnia. 
    Hans Peter Doskozil, a szociáldemokrata védelmi miniszter a közszolgálati rádió (Ö1) pénteki műsorában arról beszélt, hogy nem rögtön a kérelem elutasítását követően vonnák meg a támogatást, hanem akkor, ha az elutasított menedékkérő nem működik együtt, vagyis sem a visszatérést segítő tanácsadást, sem a kitoloncolására várók átmeneti szálláson való elhelyezését követően nem hagyja el az országot. 
    Az Ö1 rádió tudósításában az is elhangzott, hogy a kitoloncolásra várókat menekültközpontba szállítanák, azonban arról még nem egyezett meg a kormány, hogy pontosan hol létesít ilyeneket. Az ott elhelyezettek elhagyhatnák a központot, de várhatóan a tartományt vagy az illetékes közigazgatási egységet nem. 
    A segélyszervezetek mellett az SPÖ parlamenti frakciójának egy része, valamint a bécsi szociáldemokrata városvezetés is kritikával illette a döntést, arra hivatkozva, hogy ha az emberek nem kapnak szociális támogatást, növekedni fog a bűncselekmények és a hajléktalanok száma. Az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) képviselő bécsi polgármester-helyettes, Johann Gudenus viszont bejelentette: pénteken a tartományi parlament elé terjeszti, hogy általánosan minden szociális támogatást vonjanak meg a menedékkérőktől. 
    Wolfgang Sobotka - néppárti - belügyminiszter az osztrák közszolgálati televízióban (ORF) csütörtökön este arról beszélt, hogy ha az elutasított menedékkérők nem távoznak önként és a meghatározott időben az országból, akkor megvonják tőlük az állami segítséget. "El kell ismerniük az Ausztriában érvényes jogi előírásokat" - jelentette ki. 
    A belügyi tárcavezető bemutatott egy hároméves biztonsági tervet is, amely jellemzően a kormányprogramban elfogadott lépéseket tartalmazza. Tájékoztatása szerint ezáltal szeretnék növelni a lakosság biztonságérzetét és bizalmát, mert a menekülthullám és a növekvő munkanélküliség miatt jelentős aggodalmak tapasztalhatók. Úgy vélte, hogy Ausztriának a világ legbiztonságosabb országának kell maradnia.
    A mintegy hatvanoldalas, 160 intézkedést magába foglaló stratégiai tervezet szerint állandó biztonsági irányítást hoznának létre, amely szükség esetén gyors intézkedésekről dönthetne, növelnék a kiberbűnözés elleni küzdelmet, továbbá válságkezeléssel megbízott biztonsági kabinet alakulna a kancellár elnökletével. A terv szerint növelnék a rendőrségbe vetett lakossági bizalmat, fejlesztenék a rendőrség felszereltségét, szélesítenék a veszélyt jelentők megfigyelhetőségének feltételeit, és magasabb büntetést szabnának ki a csoportos nemi erőszakot elkövetőkre. 
    Sobotka bejelentette azt is, hogy uniós szinten kulturális és vallási párbeszédet kezdeményezne az iszlámról. 
    A tervben szerepel az is, hogy alkotmányba foglalnák a befogadható menekültek számának felső határát, és felszámolnák az illegális migrációs útvonalakat. Erről korábban azonban a néppárti miniszternek nem sikerült meggyőznie a szociáldemokrata koalíciós partnert. A jelenleg hatályos kormánydöntés értelmében idén 35 ezer menedékkérelmi eljárás indulhat Ausztriában. A néppárt korábbi javaslata szerint azonban mindössze 17 ezer embert kellene beengedni az országba.