Emma napja van. | 2024.04.19

Szijjártó: új dimenzióba léphet a magyar-török kereskedelem

2017-03-03 10:49:35

Kilencpontos tervet fogadott el a magyar-török vegyesbizottság pénteken zárult ülésén Ankarában, amelynek végrehajtásával a két ország közötti kereskedelmi forgalom "új, minőségi dimenzióba" léphet - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Ankarában az MTI-nek.

    Megerősítette, hogy a két ország közötti, évi 3 milliárd dollár körüli forgalmat 5 milliárd dollárra szeretnék növelni.
    A miniszter ismertette, hogy a gazdasági együttműködés egyik pontja szerint Magyarország a lehető legnagyobb vízumkedvezményt adja meg a török üzletemberek és gazdasági szereplők számára.
    Szerepel a megállapodásban az is, hogy az Eximbank 255 millió eurós hitelkeretet biztosít a magyar-török vállalatközi együttműködések finanszírozására. Ezen túl Budapest Ankara támogatását kéri a Magyar Villamos Művek (MVM) és a Mol piaci jelenlétének támogatására Törökországban. Az MVM a török villamosenergia-infrastruktúra fejlesztésében vesz részt, és a Mol is tárgyal már termékeinek törökországi bevezetéséről.
    Ankara emellett minél több magyarországi török beruházást ösztönöz. Szijjártó Péter pénteken megállapodott a Ravaber, szigetelőanyagokat gyártó török nagyvállalattal, amely Miskolcra hoz egy beruházást 22,5 millió euró értékben. A gyárral 107 munkahely jön létre első lépésben, amelyhez a magyar kormány 5 millió eurós vissza nem térítendő támogatást biztosít.
    A mezőgazdaság területén a magyar és a török kutatóintézetek már együttműködnek, de napirenden van ennek a további ösztönzése. A törökországi magyar szarvasmarha-import növeléséről a török miniszterelnök intézkedett, és közösen dolgoznak a magyar csemegekukorica-exportot hátrányosan érintő szabályozás "visszavágásán" is.
    A vízgazdálkodás területén a Fővárosi Vízművek az isztambuli biológiai víztisztító építéséről és az ankarai vízrendszer hatékonyságának javításáról tárgyal.
    A dél-törökországi Akkuyuban épülő atomerőművel kapcsolatban Budapest abban szeretne együttműködni, hogy Magyarország képezze ki a török szakembereket - tette hozzá.
    Az innovációs és kutatási együttműködés keretében a magyar és a török kormány 155 millió forintért ír ki közös pályázatot az informatika, a mezőgazdaság és az ipar 4.0 területein.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó