Gedeon napja van. | 2024.03.28

Közel hat éve nem látott sebességgel növekszik az euróövezet gazdasági teljesítménye

2017-03-03 10:11:45

Közel hatéves csúcsra gyorsult februárban az euróövezet gazdasági teljesítményének a növekedési üteme az IHS Markit gazdaságkutató intézet vállalati beszerzési menedzserek körében végzett pénteken közzétett felmérése szerint.

    Februárban az euróövezet szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 55,5 pontra, 2011 májusa óta a legmagasabb értékre emelkedett a januári 53,7 pontról.
    A szolgáltatóipari és feldolgozóipari adatok egyesítésével képzett összetett BMI pedig 56,0 pontra, 70 havi csúcsra emelkedett a januári 54,4 pontról. 
    A legnagyobb euróövezeti gazdaságok közül a német BMI 56,1 pontra, 34 havi csúcsra emelkedett februárban, a francia mutató pedig 55,9 pontra, 69 havi csúcsra, az olasz 54,8 pontra, 14 havi csúcsra, a spanyol pedig 57,0 pontra, 18 havi csúcsra emelkedett. 
    A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.
    A februári BMI adatok bíztató képet festenek az euróövezeti gazdasági növekedés kilátásairól - kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Rámutatott, hogy a teljesítmény növekedésének az üteme felgyorsult az övezet négy legnagyobb tagállamában, ami robusztus és fenntartható növekedési szakasz kezdetére utal. Az adatok alapján Németországban és Franciaországban 0,6 százalékos negyedéves GDP-növekedésre lehet számítani az első negyedévben, Spanyolországban pedig 0,7 százalékosra. Az első negyedévre várható 0,4 százalékos negyedéves olasz GDP-növekedés elmarad ugyan a többitől, de még így is több, mint egy éve a legjobbnak számít. 
    Összességében az euróövezetben 0,6 százalékos negyedéves GDP-növekedés várható az első negyedévben - foglalta össze Chris Williamson. Az euróövezeti munkaerőpiaci kilátások is kedvezően alakulnak a felmérés szerint - tette hozzá. Az új munkahelyek teremtése ugyanis közel egy évtizede a leggyorsabb ütemre kapcsolt. 
    A felmérésből arra lehet következtetni, hogy a gazdasági elemzők lassacskán meg fogják kezdeni annak latolgatását, mikor kellene megkezdenie az Európai Központi Banknak (EKB) az eszközvásárlási programjának kivezetését. Az EKB monetáris politikai közleményeinek a hangvétele azonban az elkövetkező hónapokban még nem változok, a külgazdasági és geopolitikai kockázatokra való tekintette továbbra is engedékeny, lazító irányvonalat fog követni - fejtette ki Chris Williamson.