Auguszta napja van. | 2024.03.29

A NAV bemutatta az adótanácsadóknak az új szja-bevallási rendszer online felületét

2017-03-02 20:30:00

Jól vizsgázott a premier előtti bemutatón az új szja-bevallási rendszer online felülete - mondta az adótanácsadóknak tartott konzultációs fórumon Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára. 

    A virtuális nyomtatványt a NAV az élesítés előtti pillanatokban, csütörtökön mutatta be a magyar adóvilág meghatározó szakértőinek, akik elsőként ismerhették meg az e-szja programját. A helyettes államtitkár a szaktárca közleménye szerint hangsúlyozta: csak akkor lehet sikeres az újítás, ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) konzultál az adószakmával, kikéri véleményüket, javaslatukat. 
    Az e-szja a NAV legjelentősebb adminisztrációcsökkentő csomagja, és azt szeretnék, hogy azok is a lehető legnagyobb segítséget kapják, akiknek a tervezetet ki kell egészíteniük - mondta a helyettes államtitkár. Az ügyfélkapun át érkezők számára a NAV által készített bevallási tervezet a kiindulópont. Ha valakinek olyan jövedelme vagy kedvezménye is volt, amely nem szerepelt a munkáltatók, kifizetők adatai között - például a lakáskiadásból származó jövedelem vagy az a családi kedvezmény, amelyről az adóelőleg figyelembevételekor nem nyilatkozott -, önmagának kell a tervezethez hozzáadnia. 
    Kitért arra is, hogy a program egyik legnagyobb erénye, hogy alkalmazkodik a felhasználói szokásokhoz, azaz a legtöbbek által használt mobiltelefonon, tableten és számítógépen is ugyanolyan képet mutat. 
    A NAV 3,8 millió adózónak készít bevallási tervezetet, amelyhez a szaktárca számításai szerint az érintettek több mint fele egy kattintással hozzá is fér, jelenleg ugyanis 2,5 millió  érvényes jelszóval bíró ügyfélkapu van. 
    Akiknek nincs ügyfélkapujuk, kérhetik, hogy a NAV postázza számukra bevallási tervezetüket, csütörtökön délig majd 330 ezer erre vonatkozó kérelem érkezett. A népszerűségi lista élén továbbra is az sms áll, 174 ezren kérték így bevallási tervezetük postázását. Az sms-eket a +3670/717-7878 telefonszámra várják a következő formában: SZJA szóköz adóazonosító jel szóköz születési dátum (ééééhhnn). 
    Akinek még nincs ügyfélkapuja, mindenképp érdemes öt percet rászánnia, és a kormányablaknál vagy bármelyik NAV ügyfélszolgálaton nyitni egyet, hiszen az ügyfélkapun keresztül a bevallási tervezeten kívül a közigazgatás számos szolgáltatása elérhetővé válik  - javasolta Tamásné Czinege Csilla a közlemény szerint.