Gedeon napja van. | 2024.03.28

Még mindig komoly feladat Arany János munkájának kutatása

2017-03-02 09:39:21

Arany János munkájának kutatása még mindig komoly feladat, műveinek digitalizációja jelenleg is zajlik a Magyar Tudományos Akadémia koordinációjával, a Széchenyi Könyvtár közreműködésével - mondta el Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, az Arany János Emlékbizottság titkára csütörtökön az M1 aktuális csatorna műsorán az Arany János emlékév megnyitásával kapcsolatban.

     Mint elmondta, az Arany János születésének 200. évfordulóját ünneplő eseménysorozat segíthet átvezetni a bölcsészetet, az Arany-kultuszt a 21. századba. 
    "Arany János titokzatos, szemérmes ember volt, aki a különböző irodalmi figurákon, például Bolond Istókon, egy walesi bárdon, vagy akár Toldi Miklóson keresztül beszélt saját személyiségéről. Kutatása még mindig komoly feladat, művei digitalizációja jelenleg is zajlik a Magyar Tudományos Akadémia koordinációjával, a Széchényi Könyvtár közreműködésével" - fejtette ki Prőhle Gergely. 
    A Petőfi Irodalmi Múzeumban Önarckép álarcokban címmel nagy, komoly technikai apparátust felvonultató, látványos kiállítás mutatja be ezt a sokrétű személyiséget. Az emlékévben a múzeum megpróbálja azt a sokféleséget bemutatni, ami Arany János által az irodalmi művekben megnyilvánul, és hatására a társművészetekben, illetve az irodalomtudományban megjelenik.
    Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából hivatalosan csütörtökön vette kezdetét az emlékév. Országszerte és a határon túl is számos programot rendeznek, Nagyszalontán Áder János köztársasági elnök jelenlétében ünneplik Arany János születésének kétszázadik évfordulóját. A Nemzeti Színházban és az Erkel Színházban is megemlékezéseket tartanak, amelyekről a közmédia egész napos Arany 200 című műsorfolyamban számol be. 
    Az M1 aktuális csatorna folyamatos bejelentkezésekkel kíséri az eseményeket, a Bartók Rádió Arany Jánoshoz kötődő műsorokat sugároz, és a Kossuth is követi a nap eseményeit. A Duna, a Duna World és az M5 csatornák műsorai kiemelten foglalkoznak a jeles évfordulóval, és az esti filmek is Arany Jánoshoz kapcsolódnak.