Gedeon napja van. | 2024.03.28

Lebontják a szabadkai elhagyott téglagyárat, a migránsok legfőbb gyülekezőhelyét

2017-03-01 16:28:00

Lebontják azt a szabadkai téglagyárat, amely az utóbbi években a Nyugat-Európába tartó migránsok legfőbb pihenőhelye és tájékozódási pontja volt az észak-vajdasági városban.

    Varga Tibor, a Kelet-európai Misszió szerbiai képviselője szerdán a helyi sajtónak elmondta: az elhagyatott épületnek fél éve új tulajdonosa van, aki a tervek szerint lebontaná, és új objektumokat építene a helyszínen.
    Mint mondta: a bontás már a télen megkezdődött, és a melegebb idő közeledtével minden bizonnyal felgyorsul. A központi épületről már leszedték a tetőt, és megkezdték a falak bontását is - tette hozzá. Szerinte nyárig teljes mértékben megváltozhat a helyzet azon a területen, amely évek óta a migránsok pihenőhelyének számít, és a bevándorlóknak új helyszínt kell találniuk, ahol meghúzhatják magukat.
    A hivatalos adatok szerint Szerbiában jelenleg mintegy hétezer migráns tartózkodik, míg a becslések szerint Szabadkán mintegy háromszázan vannak. A szabadkai befogadóközpontban legfeljebb 150 ember számára van hely, ám többen is inkább a központ körüli szabad területen sátoroznak, néhányan pedig még mindig a szerb-magyar határsávban várják, hogy átjuthassanak Magyarországra, illetve az Európai Unióba. Helyi beszámolók szerint sokan tartózkodnak a közeli erdőkben, és több hétvégi házat is feltörtek, ahol jelentős károkat okoztak a tulajdonosoknak.
    Szerbiában öt állandó és 14 ideiglenes befogadóközpont található, amelyekben összesen mintegy hatezer embert tudnak elszállásolni.