Gedeon napja van. | 2024.03.28

Fillont beidézték vádemelésre, de nem lép vissza

2017-03-01 15:58:00

Francois Fillon, a hat hét múlva esedékes francia elnökválasztás konzervatív jelöltje nem lép vissza annak ellenére sem, hogy a családja feltelezett fiktív parlamenti állásai ügyében eljáró vizsgálóbírók március 15-re beidézték, hogy ismertessék vele a vádemelést.

    "Az ügyvédem arról tájékoztatott, hogy március 15-re beidéznek a vizsgálóbírók azért, hogy vádat emeljenek" - mondta szerdán rendkívüli sajtótájékoztatóján a konzervatív jelölt Párizsban, aki jelezte, hogy meg fog jelenni az idézésen, de "nem enged, nem lép vissza".
    Fillon úgy vélte, hogy az igazságszolgáltatásnak az a célja, hogy megakadályozza elnökké választását.
    A politikus "politikai gyilkosságnak" nevezte az eljárást. "És nem csak engem gyilkolnak le, hanem az elnökválasztást is" - fogalmazott. Megismételte, hogy "csak a választói akarat döntheti el, hogy ki legyen a következő köztársasági elnök".
     A botrány egy hónappal ezelőtti kirobbanása óta Francois Fillon a harmadik helyre csúszott vissza az áprilisi első forduló esélyeit mérő felmérések szerint, és a tőle elpártolók eddig elsősorban a függetlenként induló volt szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron szavazótáborát erősítik. A legfrissebb felmérések szerint Fillon nem jutna be a második fordulóba, és az államfői poszt Macron és Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke között dőlhet el.
    Fillonnak egy hónapja nem sikerül érdemben kampányolnia, minden rendezvényen edénycsörömpöléssel és füttykoncerttel fogadják a visszalépését követő baloldali tiltakozók.
    A konzervatív elnökjelölt szerdán ismételten tagadta az ellene felhozott vádakat, többször kijelentette, hogy ártatlan, és kifogásolta, hogy az igazságszolgáltatás az eljárási menetrenddel megzavarja a kampányt. 
    "Nem ismerem el az állításokat, nem sikkasztottam el közpénzt" - hangsúlyozta Fillon.
    Francois Fillon szerda reggel közleményben jelezte: elhalasztja tervezett látogatását a párizsi mezőgazdasági kiállításon (Salon de l,Agriculture), ami pedig a kampányoló elnökjelöltek számára általában kötelező állomásnak számít. A konzervatív politikus azt is közölte, hogy a látogatás helyett délben sajtótájékoztatót tart a kampánya székhelyén, ami találgatásokra adott okot a francia médiában. A jobbközép Köztársaságiakhoz közelálló források szerint Fillon délelőtt konzultált a párt vezető politikusaival és előválasztási riválisaival, köztük Nicolas Sarkozy volt államfővel és Alain Juppé volt miniszterelnökkel is.
    A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló párizsi ügyészség pénteken jelentette be, hogy három független vizsgálóbíró fog a Fillon család feltételezett fiktív parlamenti állásainak ügyében eljárni és az esetleges vádemelésről dönteni. A január 25-én egy lapértesülés alapján indított vizsgálat arra kereste a választ, hogy Penelope Fillon ténylegesen ellátta-e az asszisztensi teendőket a 2002-ig képviselőként dolgozó férje, majd annak utóda mellett. Miután a vádhatóság szerint nem áll fenn az a helyzet, hogy az ügyet bűncselekmény hiányában le lehetne zárni, közpénz elsikkasztása, hivatali bizalommal való visszaélés, csalás, befolyással való üzérkedés és vagyonbevallás elmulasztása gyanújával indított eljárást.