Andrea napja van. | 2024.04.18

Új bizonyítási eszközt nyújtott be az ügyészség

2017-03-01 08:56:05

A fekete könyvelést egyértelműen bizonyító eszközt nyújtott be a Fővárosi Főügyészség a Quaestor-ügyben - közölte az MTI-vel a fővárosi főügyész szerdán.

    Ibolya Tibor közleményében azt írta, a Fővárosi Főügyészség a Quaestor-ügy keddi tárgyalásán új tárgyi bizonyítási eszközt csatolt be a bíróságra: az úgynevezett számlakövető elektronikus rendszert. Ezt a Quaestor ügytől elkülönített, pénzmosás bűntette miatt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál jelenleg is folyamatban lévő nyomozás során sikerült a kirendelt szakértőnek teljes körűen helyreállítani - tette hozzá a főügyész, megjegyezve, hogy a számlakövető a már vád tárgyává tett cselekményeknek is fontos bizonyítéka.
    A Quaestor csoportnál 2000. július 1-től a számlakövető elektronikus rendszert használták valamennyi bizonylat, továbbá a szabályosan, vagyis bizonylattal, és a szabálytalanul, vagyis bizonylat nélkül végzett pénzmozgás, a be- és kifizetés nyomon követésére - tartalmazza az ügyészségi közlemény.
    Ibolya Tibor közlése szerint az elektronikus rendszer lekérdezési lehetőségeit használva egyszerűen és gyorsan megállapítható, hogy a Quaestor csoporthoz tartozó gazdasági társaságoknak egy adott időszakban ténylegesen milyen költsége merült fel, és azokat kifizették-e, ha igen mikor, milyen módon. Ezt a főügyész tájékoztatása szerint a tárgyaláson az eljáró ügyész be is mutatta.
    A számlakövető rendszerrel a vádhatóság szerint ugyanilyen egyszerű azt is megállapítani, hogy mikor, ki vett fel bizonylat nélkül készpénzt.
    Az új tárgyi bizonyítási eszköz illeszkedik a bírósági szakban lévő ügyben egyébként is nagy számban rendelkezésre álló további bizonyítási eszközök sorába - tette hozzá Ibolya Tibor.
    A csalással, sikkasztással és más bűncselekményekkel vádolt Tarsoly Csaba, a cégcsoport vezetője és társai ellen indított büntetőper tárgyalása tavaly júliusban kezdődött a Fővárosi Törvényszéken. Tarsoly Csaba a bíróságon korábban úgy fogalmazott, hogy ő és társai egy koncepciós per főszereplői.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány