Gedeon napja van. | 2024.03.28

Pénzhamisítás miatt emelt vádat az ügyészség

2017-02-28 10:33:27

Bűnszövetségben elkövetett pénzhamisítás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség 15 emberrel szemben, akik a vád szerint szervezetten gyártottak hamis bankjegyeket, amelyeket forgalomba is hoztak - közölte a fővárosi főügyész kedden az MTI-vel.

    Ibolya Tibor a közleményében azt írta: az egymással baráti viszonyban álló első- és másodrendű vádlott 2015-ben állapodott meg arról, hogy speciális gépekkel, eszközökkel az elsőrendű vádlott hamis pénzt készít, amelyet ezután továbbértékesítenek, illetve forgalomba hoznak.
    Az elsőrendű vádlott 2015 szeptemberétől egy XIV. kerületi lakásban informatikai és egyéb eszközök - például színes lézernyomtató, szkenner, speciális papírok, fóliák, hologrammatricák - segítségével hamis 20 ezer forintos címletű bankjegyeket készített, legalább 588 darabot.
    Az ügyészség szerint a hamisítványokat csak megfelelő képzettség, gyakorlat, fényviszonyok és segédeszközök használata mellett lehetett felismerni.
    A hamis bankjegyeket elsősorban a másodrendű vádlott kapta meg annak érdekében, hogy azokat továbbértékesítse. Az ügy többi vádlottja a hamis bankjegyeket közvetlenül vagy közvetítőkön keresztül különböző összegekért megvásárolta, azokat részben maguk is továbbértékesítették, részben kisebb összegű vásárlások során azzal fizettek többnyire benzinkutaknál, illetve gyorséttermekben.
    "A vádlottak egyrészt a hamis pénz értékesítéséből, illetve továbbértékesítéséből befolyt haszonra, másrészt a hamis bankjegyekkel vásárolt termékek értékének, valamint a visszajáróként kapott valódi pénz értékének megfelelő nagyságú haszonra tettek szert" - írta a főügyészség. Ez vádlottanként jellemzően több százezer, míg az első- és másodrendű vádlott esetében több millió forint összegre tehető a vád szerint.
    A Fővárosi Főügyészség a vádlottak többségével szemben bűnszövetségben elkövetett pénzhamisítás bűntette miatt emelt vádat, ezért 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki - olvasható a közleményben.