Gedeon napja van. | 2024.03.28

Rétvári: az erőszak a kommunista ideológia magjába van kódolva

2017-02-24 19:15:00

A kommunista ideológiának a gyökerébe, a magjába van belekódolva az erőszak, a jogtiprás, az emberi méltóság tiszteletben nem tartása - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára pénteken, a málenkij robotra elhurcolt kispestiek emlékművének felavatásakor mondott beszédében.

    A kommunizmus "ebben nem különbözik semmilyen más önkényuralmi, totalitárius rendszertől, ezért ugyanaz a magja a náci, nemzetiszocialista gondolkodásnak és a nemzetközi szocialista, kommunista gondolkodásnak", hiszen az embert nem személyiségnek tartja, nem tiszteli, eszköznek tekinti, "mennyiségnek és nem minőségnek"  - hangsúlyozta.
    Kommunista az, aki olvassa Marxot és Lenint, antikommunista pedig az, aki megérti Marxot és Lenint - idézte Ronald Reagan egykori amerikai elnököt az államtitkár, aki azt hangsúlyozta, bárhol, bármikor kerültek hatalomra a kommunisták, "ott bizony helyi Gulágok jöttek létre, helyi málenkij robotokra hurcolták az embereket, tömeges bebörtönzések, internálások, kivégzések, erőszak és a hatalom kisajátítása" volt az emberek sorsa, azaz "szabadságuk teljes elvesztése".
    Az áldozatokat sorolva Révári Bence kiemelte: 800 ezer honfitársunkat hurcolták a Szovjetunióba, minden tizenkettedik magyart, de Kárpátalján egy az öthöz volt ez az arány; a világháború tán 80 ezer ember jövőjét vágták el azzal, hogy B-listára tették, 1946-ban hetek alatt 50 ezer embert bocsátottak el politikai okokból, másfél ezer civil szervezetet oszlattak fel, akárcsak a szerzetesrendeket.
    Budapestről 13 ezer embert telepítettek ki, Recsken 1300-an voltak munkatáborban; 1950 és 53 között egymillió büntetőeljárás indult, 650 ezer emberrel szemben készült vádirat, 390 ezret ítéltek el; az 1956-os forradalom kétezer hősi halottja és tízszer ennyi sebesültje mellett 350 embert kivégeztek, 22 ezret bebörtönöztek, 13 ezret internáltak és 200 ezren menekültek el az országból - sorolta. Rétvári Bene kiemelte: a kommunista diktatúra áldoztai között mindnyájukra emlékeznünk.
    Az államtitkár kiemelte: a hősök mellett voltak "hóhérok", azaz kollaboránsok, kiszolgálók is, megemlítve, hogy a kommunista államgépezetbe lépőket nem a hatalom részegítette meg, tette bűnözővé, hanem a szovjet vazallus rendszer "azokat az embereket választotta ki, akik bűnözők", így végrehajtják a legnagyobb erkölcstelenségeket, jogtiprásokat.
    Ha valakinek magának nincs erkölcse, és hatalomba kerül, akkor az erkölcstelenséget akarja alapértékké tenni - jelentette ki az államtitkár, utalva arra is, hogy Magyarországon diktatúrát kiépíteni "csak idegen megszálló hatalmak erőszaka nyomán lehetett; Magyarországon diktatúra magyar emberek akaratából sohasem jött létre".
    Emlékeztetett arra is: Magyarországon a szuverenitás korlátozása mindig együtt járt az emberi jogokéval, történelmünk tanulságaként említve, hogy "azért kell különösképp értékként vigyáznunk az ország függetlenségére, önrendelkezésére, szuverenitására, mert annak a csorbulása mindig az egyes emberek jogainak csorbulását is hozta magával".