Auguszta napja van. | 2024.03.29

Apasági szabadságra lesznek jogosultak a cseh férfiak

2017-02-24 17:46:00

 Hétnapos apasági szabadságra lesznek jogosultak a jövőben a cseh férfiak gyermekük megszületésekor, az egészségbiztosítási törvény erre vonatkozó módosítását pénteken hagyta jóvá a cseh parlament képviselőháza.

    A törvénymódosítást még a szenátusnak is jóvá kell hagynia, de miután a kormánykoalíciónak a felsőházban is többsége van, a szavazás eredménye előre borítékolható. Milos Zeman államfő pedig jelezte, egyetért az elképzeléssel.
    A hét munkanapos apasági szabadságot az érintetteknek a gyermek megszülése utáni másfél hónapban kell kivenniük. A pótszabadság a rendes szabadság hosszát nem befolyásolja, s annak idejére az apák havi átlagbérük 70 százalékát kapják az egészségbiztosítótól.
    Az apasági szabadság bevezetéséről Csehországban évek óta folytak a viták, de az érintett törvénymódosító javaslatot csak tavaly ősszel terjesztette a parlament elé a hárompárti kormánykoalíció. A szociáldemokraták és a kereszténydemokraták szerint a cél az, hogy a férfiak is nagyobb mértékben bekapcsolódhassanak az újszülöttről való gondoskodásba. Az apasági szabadság bevezetését csak az ellenzéki jobboldali pártok ellenezték.
    A nők fizetett anyasági szabadsága Csehországban 28 hét, ikrek születése esetén pedig 37 hét. Az anyák gyermekük megszülése után egyszer pénzbeli támogatást is kapnak az államtól.