Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kamionban utazó bevándorlókat tartóztattak fel Lengyelországban

2017-02-22 10:48:28

Tizenhárom szíriai, iraki és török illegális bevándorlót tartóztattak fel Lengyelországban, Csehországból érkeztek török kamionban és Svédországba tartottak - közölte szerdán a lengyel határőrség.

    A lengyel határőrség kedd este a dél-lengyelországi Opole közelében két török rendszámú - a szállítmányozási okmányok szerint autóalkatrészeket szállító - teherautót ellenőrzött. Az egyik kocsi rakodóterében bukkant rá az iratok nélkül utazó 7 szíriai, 3 iraki, valamint 3 török állampolgárra. Hárman nők, öten férfiak, és öten fiatalkorúak, közülük ketten 4-5 éves gyermekek. 
    Mindnyájan jó egészségi állapotban vannak.
    Abban a gépkocsiban, amely embereket szállított, hálózsákokkal és pokrócokkal felszerelt fekvőhelyeket találtak. 
    A bevándorlókat, valamint a két kamion sofőrjét a határőrség feltartóztatta. 
    A lengyel hatóságok később arról döntenek, hogy a bevándorlók valamelyik lengyelországi idegenrendészeti központba kerülnek-e, vagy esetleg Csehországba - amely felől érkeztek - visszatoloncolják őket. Azt, hogy melyik országban szálltak fel a kamionba, egyelőre nem sikerült megállapítani.
    A lengyel határőrség januári közleménye szerint tavaly több mint 5 ezer, Európai Unión kívüli országokból származó határsértőt fogtak el. Kétezer-egyszáz ilyen esetet az EU külső határának is számító orosz, fehérorosz és ukrán határon regisztráltak, az illegális bevándorlók javarészt orosz állampolgárságú csecsenek voltak. A többi, schengeni rendszeren belüli határokon történt határsértésekről eddig nem közöltek részletes statisztikai adatokat.