Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szijjártó Péter minisztersége alatt nem történt visszaélés a vízumkiadással

2017-02-21 15:35:00

 

Szijjártó Péter miniszteri időszaka alatt semmilyen visszaélés nem történt a vízumkiadás során - közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke kedden az MTI-vel a moszkvai vízumközponttal kapcsolatos ellenzéki nyilatkozatokra reagálva.

    Mint írta, a moszkvai vízumközpontban semmilyen visszaélés nem történt. Vízumközpont soha, sehol nem dönt a vízum megadásáról, "következésképpen csalni sem tud" - magyarázta. Hozzátette: a vízum megadásáról minden esetben a nagykövetség dönt.
    A sajtófőnök megjegyezte: vízumközpontokat több európai uniós ország létrehozott sok helyen a vízumeljárás technikai felgyorsítása érdekében, de a döntési jogkör a nagykövetségnél maradt.
    Kiemelte: szabálytalanságok Szijjártó Péter miniszteri időszakát és a vízumközpont létrehozását megelőzően történtek. A jelenlegi tárcavezető "soha, sehol nem dolgozott együtt Kiss Szilárddal" - hangsúlyozta, hozzáfűzve: az ellenzéknek "szövegértési problémái vannak".
    Szél Bernadett, az LMP társelnöke kedden sajtótájékoztatón azt mondta: az Országgyűlés külügyi és nemzetbiztonsági bizottságának együttes ülésén hallgatná meg a külgazdasági és külügyminisztert, valamint a földművelésügyi tárca vezetőjét az ügyben. Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke azt közölte, hogy a testület soron következő ülésének napirendjére veszi az ügyet, ugyanis "alapos és teljes körű áttekintés szükséges" arról, miként fordulhatnak elő tömeges visszaélések a magyar okmányokkal. A DK azt közölte, a kormányváltás után a moszkvai vízumbotrányt illetően ki fogja vizsgáltatni Orbán Viktor kormányfő és Szijjártó Péter felelősségét is.