Auguszta napja van. | 2024.03.29

Csökkentek a lakosság banki kiadásai

2017-02-21 12:35:43

 

Egy év alatt 4,2 százalékkal csökkentek a lakosság banki kiadásai, főként azért, mert a hozamcsökkenés jóvoltából a lakáshitelek havi törlesztőrészletei elmaradtak a 2016 első negyedéviektől - derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb felméréséből. 

 

    A szakportál Lakossági Banki Kiadási Mutatója szerint (LBKM) míg 2016 első negyedévében a felnőtt lakosság átlagosan 12 195 forintot fizetett ki havi szinten, addig 2017 első negyedévében már csak 11 684 forintot.

    A legnagyobb kiadási tétel a hitelekhez köthető, a 11 684 forint 91,1 százalékát adja. Az élen a lakáshitelek találhatók, melyek az összes átlagos kiadás 48 százalékáért felelősek. E kiadások éves alapon 3,4 százalékos csökkenésében szerepet játszott, hogy egy év alatt a lakáshitelek kamatbázisát jelentő BUBOR (budapesti bankközi forint hitelkamatláb) 1,35 százalékról 0,35 százalékra esett, ami a hitelek törlesztőrészletének visszaesését hozta.

    A kiadások között a második legnagyobb tételt a bankszámla fenntartása jelenti, 7,5 százalékos részesedéssel. A megtakarítási termékek közül pedig a lakástakarék emelkedik ki, amelyet sokan választottak lakáscéljuk elérésére az utóbbi években a nulla közeli betéti kamatok helyett.

    A szakportál megjegyezte: egyénfüggő, hogy pontosan mekkora havi kiadást jelentenek a banki termékek, értelemszerűen minél több terméket használ egy ügyfél, és minél magasabb hitelt vesz fel, annál nagyobb havi kiadással szembesül. Mindazonáltal a teljes költségeket tekintve kedvező, hogy jelenleg egy közel 8 millió forintos hitel például már 60 ezer forintos részlet mellett felvehető, miközben néhány éve még 100 ezer forint felett kellett volna fizetni. A szakportál szerint a bankszámlaköltségek átlagosan bő 8 százalékkal estek vissza, ami bizonyíték arra, hogy érdemes nyitott szemmel járni, és összehasonlítani az ajánlatokat.

    A Bankmonitor.hu saját banki termékadatbázisán alapuló indexének elsődleges célja, hogy a lakosság bankok felé fizetett kiadásairól adjon objektív képet: a mutató számszerűsíti a kamatokat, költségeket, és a hitelek tőketartozásának visszafizetését is. A mutató abszolút értékét és változását elsődlegesen a piaci kamatszint, az egyes banki termékekhez kapcsolódó átlagos szerződésméret, igénybevétel (penetráció), a bankok kamat és költségoldali árazása és az egyes bankok piaci súlyának módosulása együttesen határozzák meg.