Gedeon napja van. | 2024.03.28

2019-ig majdnem duplájára nő az ápolók bére

2017-02-20 07:48:15

Majdnem százszázalékos béremelés valósul az ápolók körében 2012 és 2019 között - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn.

    Rétvári Bence emlékeztetett, a béremelés 2012-13-ban kezdődött, amikor a "chipsadóból" az egészségügyi kasszába befolyt többletbevételt teljes egészében az ápolók és az orvosok fizetésének emelésére fordították. Ekkor körülbelül 27 százalékos emelés valósult meg, majd 2014 nyarán következett a mozgóbérelemek korrigálása.
    Tavaly indult el egy négyéves emelés, szeptemberben 26 százalékkal nőtt az ápolók bére. Ez folytatódik idén novemberben 12 százalékkal, majd a következő két évben 8-8 százalékkal - ismertette a részleteket Rétvári Bence.
    Az államtitkár példaként elmondta, ha valaki hiányterületen dolgozik, akkor körülbelül 103 ezer forinttal nő négy év alatt a fizetése, míg az általánosabb területeken dolgozóké mintegy 88 ezer forinttal.
    Rétvári Bence szólt arról is, hogy 4,4 miliárd forintból a következő három évben háromezer középiskolát végzett diákot támogat a kormány ösztöndíjjal az OKJ-s ápolói tanfolyam elvégzésében, valamint több mint nyolcmilliárd forintból fejlesztik az ápolói munkához szükséges eszközparkot is.
    Az államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, jelenleg 79 ezer ápoló dolgozik Magyarországon, de jellemző körükben a külföldre és a másik országrészbe vándorlás, valamint a pályaelhagyás is. Bíznak benne, hogy a béremelés "itthon tartó erő" lehet - tette hozzá Rétvári Bence.