Gedeon napja van. | 2024.03.28

Újabb migráns vesztette életét az olasz-francia határon

2017-02-18 06:54:46

Áramütés következtében  vesztette életét egy migráns pénteken az olasz- francia határon,  amikor egy vonat tetejére felkapaszkodva próbált átkelni Franciaországba. Ez október óta az ötödik menekült,  aki  a két ország közötti határon halt meg. 

    A vonat az olaszországi határállomás Ventimigliából indult. A férfi holttestét a francia oldalon, Cannes vasútállomásán találták meg a vonat tetején. . A feltételezések szerint a férfi, akinek nemzetiségét még nem közölték, felkapaszkodott a szerelvényre, hogy így keljen át a határon, és a vonat tetején áramütést kapott. 
    Az olasz hatóságok Ventimiglia állomásának térfigyelő kameráit ellenőrzik arra keresve választ, hogy a férfi mikor és pontosan hol kapaszkodott fel a vonatra. 
    Február 5-én egy másik férfit a szintén határváros Mentone sínein sodort el egy vonat. Október és december között további hárman veszítették életüket, miközben az olasz-francia határon húzódó autósztrádán keltek át és elütötték őket. 
    Ventimigliában jelenleg 300 és 600 közötti a határ átlépésére várakozó migránscsoport száma, többségében afrikai férfiak. A franciák az érvényes papírok nélküli vagy Olaszországban menedékkérelmet benyújtott személyeket visszafordítják. 2015 júniusában az afrikaiak Ventimiglia tengerparti szikláin követelték a szabad átlépést Franciaországba. Tavaly augusztusban további tiltakozások követték egymást. Azóta a migránsok nagy részét közeli táborokban helyezték el vagy Olaszország más részére szállították el, de a határátkelési próbálkozások nem értek véget. 
    Marine Le Pen a francia Nemzeti Front vezetője február 13-án látogatott Ventimigliába. Kijelentette, nem lehet védelmezni egy népet a nemzeti határok védelme nélkül. A francia politikus szerint Olaszország fejet hajt az EU előtt, amikor ezrével fogadja be a migránsokat.