Gedeon napja van. | 2024.03.28

Emmanuel Macron: zéró tolerancia az elővárosi bűnözéssel és a rendőri erőszakkal szemben

2017-02-17 20:16:00

 Zéró toleranciát hirdet az elővárosi bűnözésre és a rendőri erőszakra is Emmanuel Macron, a tavaszi francia tavaszi elnökválasztás centrista jelöltje, ha megválasztják államfőnek.

    A szocialista kormány korábbi gazdasági minisztere egy színesbőrű fiatal ellen elkövetett rendőri erőszak nyomán a párizsi elővároskokban két hete kitört zavargások apropóján beszélt a közbiztonsági programjáról a Le Figaro című napilapnak pénteken adott interjúban.
    "Az én politikám a zéró tolerancia a bűnözéssel és hasonlóan minden túlzással szemben a rendőri erőszak területén" - fogalmazott Macron.
    A felmérések szerint a jelenleg legesélyesebb jelölt ugyanakkor elutasítja konzervatív riválisa, Francois Fillon azon javaslatát, amely szerint a büntethetőség korhatárát le kellene vinni 16 évre. Macron szerint ez Fillon részéről "elterelő hadművelet", és egyébként "nem hatékony és felesleges".
    A Párizs északkeleti elővárosaiban éjszakánként kirobbanó zavargások előzménye egy filmre vett előállítás, amely miatt négy rendőr ellen vizsgálat indult: egyet nemi erőszakkal, hármat pedig csoportosan elkövetett szándékos erőszakkal gyanúsítanak. A belügyminiszter mind a négy rendőrt felfüggesztette állásából. Az ügyészség szerint február 2-án a rendőrök fiatalokat igazoltattak, akikről azt gyanították, hogy kábítószer-kereskedők megbízásából állnak lesben, és biztosítják az értékesítést Aulnay-sous-Bois egyik lakótelepén. Az előállítás során egy 22 éves fekete bőrű férfit, aki megpróbált ellenállni, gumibottal ütni kezdtek a rendőrök. A rendőrség térfigyelő kamerái által rögzített és nyilvánosságra került felvételen látszik, amint az egyik rendőr a fiatalember ülepébe nyomja a gumibotot.
    Macron szerint újra meg kellene nyitni a az elővárosokban a helyi rendőrőrsöket, amelyeket Lionel Jospin volt szocialista kormányfő (1997-2002) hozott létre, majd Nicolas Sarkozy  belügyminiszterként és államfőként (2007-2012) felszámolt. Az újranyitásokkal párhuzamosan mintegy 10 ezer fővel növelné Macron a rendőrség létszámát.
    "Eszközöket kell a rendőröknek adni, hogy fel tudjanak lépni. Azt szeretném például, hogy bírói felügyelet mellett, a rendőrök haladéktalanul megtilthassák valakinek olyan hely látogatását, ahol bűntettet követhet el" - mondta Macron. Hozzátette: "Ez egy hétköznapi forradalom, annak a félelemnek a vége, amely jelenleg a bűnözők által uralt lépcsőházakban honol".
    Macron elképzelései között szerepel a rendőri eljárások digitalizálása, öt év alatt 15 ezer új férőhely kialakítása a börtönökben. A centrista jelölt nem támogatja a marihuána legalizálását.