Gedeon napja van. | 2024.03.28

Olasz sajtó: küszöbön a Tunézia és az Olaszország, valamint az EU közötti migrációs megállapodás

2017-02-17 17:02:00

 Havonta ezer migráns befogadását és menekülttáborok felállítását vállalná magára Tunézia az észak-afrikai ország és Olaszország, valamint az EU között a közeli jövőben tervezett migrációs megállapodás alapján - értesült a Corriere della Sera olasz napilap pénteken.  

    Az újság információi szerint havonta ezer menekültet szállítanának Tunéziába azok közül, akik Líbia partjairól kelnek útra és a nemzetközi vizeken olasz és más európai egységek tartóztatják fel őket. Ezeket a migránsokat eddig majdnem kivétel nélkül a dél-olaszországi partokra vitték.
    Tunéziában táborokat állítanának fel a migránsok befogadására - ezeknek létrehozásáról az olasz kormány az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságaával (UNCHR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezettel (IOM) is egyeztetett már.  Az észak-afrikai táborokban történne meg a migránsok azonosítása és annak eldöntése, hogy az általuk megjelölt célországban részesülhetnek-e menekültstátuszban vagy sem. Ehhez természetesen az is kell, hogy a tunéziai hatóságok szorosan együttműködjenek az európai célállamok igazságügyi szerveivel. A menedékkérelemre jogosultak humanitárius folyosókon juthatnának el Olaszországba vagy az EU más tagállamaiba.
    Tunézia a megállapodásért cserébe forrásokat kér gazdasága fejlődésének finanszírozására, és szorosabb együttműködést és információcserét az európai titkosszolgálatokkal az iszlám terrorizmus megfékezésére, amely Tunéziát is destabilizálhatja.
    A Corriere úgy tudja, a Tunéziával való megállapodáshoz "érettek" a feltételek, és valódi fordulatot jelentene a dél-olaszországi partokra érkező migráció megfékezésében. Különösen akkor, ha a Tunéziával való megállapodás csak az első lenne további hasonló kétoldalú egyezmények sorában. A Corriere emlékeztett, hogy két hét múlva Simon Mordue az Európai Bizottság migrációért és belügyekért felelős tisztségviselője, az EU és Törökország közötti migrációs megállapodás egyik megalkotója, Egyiptomban tárgyal a migrációról. Innen indul az Olaszországba tartó migráció tíz százaléka.
    Carlotta Sami az UNCHR dél-európai szóvivője pénteken a szicíliai Palermóban ünnepelte meg az Sos Mediterranee humanitárius szervezet egy éves működését, amely 13 ezer migránst mentett meg a Földközi-tengeren.  Carlotta Sami hangsúlyozta, hogy a tengeren átkelők egynegyedét nem kormányzati humanitárius szervezetek mentik. Hozzátette: Olaszországban jelenleg mintegy 190 ezer, Görögországba 60 ezer migráns van, "nehéz a helyzet, és az olasz önkormányzatoknak ajtót kell nyitni befogadásukra". A mintegy 8 ezer olasz önkormányzatból eddig 2600 mondott igent a menedékkérők befogadására.