Gedeon napja van. | 2024.03.28

Varga Mihály: mezőgazdaság és élelmiszeripar nélkül nincs ütőképes magyar gazdaság

2017-02-17 15:37:00

 

Mezőgazdaság és élelmiszeripar nélkül nincs ütőképes magyar gazdaság - húzta alá a nemzetgazdasági miniszter, egy a fiatal agrárszakemberek számára rendezett fórumon pénteken Budapesten.

 

    Varga Mihály a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) konferenciáját megnyitó előadásában kiemelte: a magyar agárgazdaság és élelmiszeripar múlt évi teljesítménye alátámasztja, hogy a magyar kormány mint nemzetgazdaságilag fontos területre továbbra is kiemelt figyelmet fordítson erre a jövőben is. Csak így lehet feltárni és kiaknázni azokat a növekedési tartalékokat, amelyek még e két területben rejlenek a magyar gazdaság számára - tette hozzá.
    A miniszter hangsúlyozta azt is, hogy a mezőgazdasági szektorban is kiemelt figyelmet kell fordítani a fiatal, megfelelő szakmai felkészültséggel és vállalkozó kedvvel rendelkező termelőkre. A mezőgazdaság területén az egyik legnagyobb feladatnak nevezte a fiatal gazdálkodók számának emelését, hozzátéve, hogy elsősorban tőlük várható el, hogy korszerű, innovatív ismereteikre, az együttműködés iránti nyitottságukra alapozva életképes, hosszútávon fenntartható gazdaságot hozzanak létre. A legutóbbi adatok szerint a gazdálkodók 58 százaléka 55 év feletti, míg a 35 év alattiak aránya a szektorban mindössze 6 százalék - mondta a miniszter. 
    Varga Mihály kifejtette: ahogyan a teljes magyar szakképzési rendszer átalakítása során, úgy a mezőgazdaság területén is nélkülözhetetlen a szakképzés és a felsőoktatás fejlesztése. Az iparhoz hasonlóan az agrárium területén is erősíteni kell az egyetemek és a termelés kapcsolatát, szélesítve a duális képzés lehetőségeit és összekapcsolva a termelést a kutatás-fejlesztéssel.
    A miniszter ismertette, hogy a mezőgazdaság bővülése a múlt évben kétszámjegyű, mintegy 18 százalékos volt. A kiugró teljesítménybővülés tette lehetővé, hogy az ágazat mintegy 0,6 százalékponttal járuljon hozzá a tavalyi magyar GDP 2 százalékos növekedéséhez. Hozzáfűzte, hogy az ágazat pozitív folyamataiban jelentős szerepe van a célzott szakmapolitikai intézkedéseknek, például az agrártámogatások növekedésének, a beruházási támogatásoknak, a munkaerő-igényes és a nagyobb hozzáadott értéket termelő ágazatok kiemelt segítésének. Mindezek mellett az általános forgalmi adó (áfa) csökkentése és a  foglalkoztatáspolitikai intézkedések is hozzájárultak az eredményekhez.
    Jelezte: nemcsak a mezőgazdaság, hanem az élelmiszeripar teljesítménye is folyamatosan emelkedett az elmúlt években, 2010 óta összesen 40 százalékkal. A élelmiszeripar - az ország második legnagyobb feldolgozóipari ágazata - adja a GDP 2,4 százalékát, a magyar ipari termelésből pedig részesedése mintegy 12 százalék. Az élelmiszeripar a mezőgazdasággal együtt a GDP 5,8 százalékát adja, ami megfelel az uniós átlagnak.
    A miniszter szerint mind a mezőgazdaságban, mind az élelmiszeriparban még további jelentős tartalékok, fejlődési lehetőségek vannak. Kiemelte, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlődése sem elképzelhető a korszerű informatikai eszközök, alkalmazások használata nélkül. 
    Varga Mihály elmondta: ma a magyar gazdaság 3 százalék körüli éves növekedésre képes. A teljesítménye ugyanakkor még nem egyenletes, ezt mutatja, hogy a tavalyi növekedés 3 százalék alatt maradt, míg az idén a kormány 4 százalékos, vagy azt kicsit meghaladó gazdasági növekedéssel számol.