Zalán napja van. | 2024.03.30

A szociáldemokrata cseh miniszterelnök a kommunistákkal is hajlandó lenne kormányt alakítani

2017-02-17 12:35:00

 

Bohuslav Sobotka cseh kormányfő szerint már túlhaladta az idő az általa vezetett szociáldemokrata párt 22 ével ezelőtti döntését, amely tiltja a kormányalakítást a kommunistákkal, és nem jelentene gondot egy szociáldemokrata-kommunista kormánykoalíció létrejötte az őszi parlamenti választások után.

 

    "A Bohumínban elfogadott határozott már történelem. Formálisan nem is kell hivatkozni rá. Azt bizonyos történelmi helyzetben fogadták el, amikor a politikai színtéren egészen más volt a helyzet" - jelentette ki a szociáldemokrata miniszterelnök abban az interjúban, amelyet a Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap közölt pénteken.
    Sobotka szerint ma az embereket egyáltalán nem érdekli, hogy a kommunistaellenes határozat érvényben van-e vagy sem.  Bár a szociáldemokraták és a kommunisták évek óta sikeresen együttműködnek helyi és regionális szinten, a kormányfő-pártelnök szerint jelenleg kevés az esélye annak, hogy az októberre tervezett képviselőházi választás után baloldali kormány alakuljon. Arra azonban van esély, hogy "olyan Európa párti kormány alakuljon, amely tiszteletben tartja a kialakult társadalmi megegyezést".
    A szociáldemokrata politikus korábban úgy nyilatkozott, hogy pártja akkor lenne hajlandó kormányzati együttműködésre a kommunistákkal, ha ők nem kérdőjeleznék meg Csehország NATO-tagságát és európai irányultságát.
    A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) 1995-ös kongresszusán elfogadott határozat tiltja a pártnak az együttműködést a szélsőséges pártokkal, amelyek között szerepel Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) is. Ennek ellenére a szociáldemokrata-kommunista együttműködés helyi és regionális szinten is már évek óta létezik.     A cseh politikai pártok eddig egységesen elutasították a kormányzást a kommunistákkal.
    Országos felmérések szerint az őszi parlamenti választás legnagyobb esélyese az Andrej Babis multimilliárdos vezette ANO mozgalom, amelynek népszerűsége tartósan 30 százalék felett áll. A szociáldemokraták támogatottsága mintegy 10 százalékkal alacsonyabb, míg a harmadik helyen lévő kommunistáké 12-15 százalék között mozog.