Andrea napja van. | 2024.04.18

Stoltenberg: a NATO támogatása feltétel nélküli

2017-02-16 14:25:33

A NATO támogatása, tagországainak közös védelme feltétel nélküli, abszolút és ez képezi a szövetség gyökerét - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön Brüsszelben, a tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozásán.

    Stoltenberg véleménye szerint nem azon kell töprengeni, mi történne akkor a katonai szövetséggel, ha a tagállamok nem költenének többet a védelemre, hanem azt kell megfontolni, "hogyan lehet megcsinálni".
    Véleménye szerint a közös biztonságba való befektetés minden más területnél fontosabb. A közös tehermegosztás viszont nem pusztán a védelmi költségvetést jelenti, hanem többek között részvételt a szövetség műveleteiben és szerepvállalásaiban - tette hozzá.
    Mint mondta, az európai NATO-szövetségesek megállapodtak abban, hogy közösen vásárolnak repülőgépeket és tengeralattjárókat, valamint a NATO új központot hoz létre a dél-olaszországi Nápolyban. Az új központban mintegy 100 ember dolgozik majd a Földközi-tenger vidékén jelentkező veszélyek megelőzése érdekében. Munkájukat szicíliai telepítésű drónok fogják segíteni, szélesebb képet biztosítva a biztonsági helyzetről, megkönnyítve a szükséges döntések meghozatalát - tette hozzá.
    Mindezen intézkedésekkel Európa meg kívánja mutatni az Egyesült Államoknak, hogy komolyan veszi saját biztonságát - húzta alá a főtitkár.
    Elmondta, a hatékonyság érdekében a tagállamoknak erősíteniük kell az információ-megosztást és össze kell hangolniuk a hírszerző hatóságaik munkáját. A terrorizmus elleni küzdelem leghatékonyabb eszköze a helyi erők képzése, a helyi kapacitások bővítése az európai határokon kívül is. Ez az egyetlen módja a krízisek megelőzésének - hangsúlyozta.
    Beszámolt arról, hogy júniustól teljes létszámban szolgáltba áll 4 ezer katona a balti országokban és Lengyelországban az Oroszország felől érkező fenyegetésre válaszolva. Ez a NATO transzatlanti egységének és a fenyegetésekre adott válaszának bizonyítéka, egyértelmű üzenetet a lehetséges támadók számára - hangsúlyozta. A katonák védelmi feladatot látnak el, céljuk a megelőzés és nem a provokáció - tette hozzá.
    A főtitkár elmondta, hogy a katonai szövetség meg kívánja erősíteni jelenlétét a fekete-tengeri régióban is. Kiegészíti Románia területén állomásozó szárazföldi és tengeri nemzetközi egységeit. 
    Stoltenberg emellett bejelentette, hogy az ENSZ támogatásával létrejött líbiai egységkormány kérésére a NATO-tagországok védelmi miniszterei arról döntöttek, hogy a katonai szövetség képzést biztosít az észak-afrikai ország biztonsági erői számára és részt vesz a biztonsági intézményfejlesztésben.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány