Emma napja van. | 2024.04.19

Illegális bevándorlás - Migrációkutató: csak azt jutalmazzuk, aki legálisan akar az országba lépni

2017-02-16 13:15:22

 

A bevándorláspolitikában nem lehet más logikát érvényesíteni, csak azt, amelyet Ausztrália is követ, vagyis a szabályozatlan bevándorlást nem támogatja, nem jutalmazza - mondta Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

 

    Orbán Balázs szerint Ausztrália kivételes helyzetben van, mert egyrészt évtizedek óta nagy rajta a migrációs nyomás Kína, Délkelet-Ázsia, Indokína, India felől, másrészt gazdasági, kulturális, politikai rendszerét mindig is a kontrollált bevándorlásra építette. 
    A kétezres évek elején indult náluk a jelenlegi bevándorláspolitika, amelynek lényege, hogy a szabályozatlan bevándorlást nem jutalmazzák: aki illegálisan lép az ország területére, azt automatikusan kiutasítják. Ebben az ügyben nem lehet más logikát érvényesíteni - jelentette ki.
    Olyan helyzetet teremtenek, hogy ne érje meg illegálisan Ausztráliába jutni, emellett pedig megpróbálnak közvetlenül segíteni azoknak, akik menekültstátuszt kapnak náluk - közölte Orbán Balázs.
    Ausztrália az országon kívül, Pápua Új-Guineáben és Nauruban létesített befogadó állomásokat, emellett a délkelet-ázsiai országokkal egyenként tárgyal további megállapodások reményében. Még ha nem is mindegyik megállapodás működik jól - mint a Kambodzsával kötött -, a mögötte lévő filozófia a lényeges, vagyis az, hogy tárgyalni kell a környező országokkal - hangsúlyozta Orbán Balázs.
    Az "Európai Uniónak ebben a témában erőből kell tárgyalnia, vagy ügyesen", persze kényszeríteni egy országot sem lehet - fogalmazott. 
    De meg kell keresni azokat az államokat, amelyek hajlandóak bizonyos ellenszolgáltatásokért, juttatásokért részt venni az együttműködésben, és amelyek segítségével az unión kívül lehetne lefolytatni a menekültügyi eljárásokat - mondta Orbán Balázs.