Gedeon napja van. | 2024.03.28

Cégtemető működtetői ellen emeltek vádat

2017-02-16 09:18:18

Országszerte 86 csődközeli helyzetben lévő vállalkozást tüntetett el a hatóságok, illetve a hitelezők elől az a 38 ember, akik ellen sikkasztás, költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt vádat emelt a Heves Megyei Főügyészség.

    Szalóki Zoltán megyei főügyész az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: a vádirat szerint a másodrendű vádlott 2006-tól különböző tartozásokat felhalmozó gazdasági  társaságok jogellenes adásvételének közvetítésével foglalkozott. Egyebek mellett újsághirdetéseket adott fel, majd a nála jelentkező eladók számára "vevőket" szerzett, akik hajlandóak voltak a gazdasági társaságokat a nevükre venni.
     A másodrendű vádlott - többnyire a harmadrendű vádlott közreműködésével - olyan embereket toborzott vevőnek, akik néhány ezer forintért aláírták a cégátruházáshoz szükséges okiratokat. Ilyen volt az elsőrendű vádlott is. A jól szervezett, fiktív cégátruházásokat két ügyvéd is segítette, ők az ügy ötöd-, illetve hatodrendű vádlottjai.
    A névleges vevők nem fizettek az eladóknak az üzletrészekért, sőt az eladók adtak át többnyire 150 és 300 ezer forint közötti összeget a másodrendű vádlottnak közvetítői díjként. Ő ebből a pénzből fizette ki a közreműködőit, míg a nincstelen "vevők" általában 5 és 20 ezer forint közötti összeget kaptak. A nevükre vett, anyagilag kiüresedett vállalkozásoktól a fennálló tartozásokat azután lehetetlen volt behajtani.
    A főügyészség a cégtemető működtetésében vezető szerepet játszó másodrendű vádlottat 77 rendbeli, a harmadrendű vádlottat 56 rendbeli, az ügyvédeket 25 rendbeli, illetve 14 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettével, továbbá - ezekkel halmazatban - több rendbeli sikkasztás és költségvetési csalás bűntettével vádolja. Az érintett cégvezetők ellen szintén részben közbizalom elleni, részben vagyon elleni, részben a költségvetést károsító bűncselekmények elkövetése a vád.
    A másodrendű vádlott ellen az ügyészség fiktív munkaerő-kölcsönzések miatt korábban már vádat emelt az Egri Törvényszék előtt, ahol a büntetőeljárás már folyamatban van 132 vádlottal szemben - jegyezte meg a főügyész.
    Az ügyészség a legsúlyosabb bűncselekmények gyanúsítottjaival szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.